Razie kvůli veřejným zakázkám: Policie podezírá z korupce deset lidí

Ostrava - Protikorupční policie ukončila prohlídky, které prováděla v souvislosti s prověřováním podezřelých veřejných zakázak na ostravském magistrátu. Detektivové získali stovky dokumentů a paměťových nosičů, materiál teď budou vyhodnocovat. Dozorující státní zástupce Vít Koupil z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci uvedl, že policie podezřívá z korupce deset lidí, a to včetně komunálních politiků. Mezi podezřelými je náměstkyně primátora Simona Piperková z ČSSD, bývalý šéf investic Jiří Srba nebo někdejší náměstek pro dopravu Aleš Boháč.

„Prohlídky jsme udělali na dvaceti místech. Například v budově ostravského magistrátu či v prostorách radnice obvodu Ostrava-Jih. Byli jsme i v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě,“ uvedl žalobce. Další místa specifikovat nechtěl. Podotkl, že krajský úřad kriminalisté požádali jen o spolupráci. „Požádali jsme představitele úřadu o vydání určitých dokumentů,“ řekl Koupil.

Simona Piperková médiím potvrdila, že se na ni policisté obrátili s žádostí o informace týkající se veřejných zakázek v městské nemocnici a v kulturním domě Poklad v Porubě. Doplnila, že magistrát není jejich zadavatelem, ale poskytnul jen dotace. „Detektivové si odnesli některé dokumenty i můj počítač,“ uvedla Piperková, která je předsedkyní dozorčí rady Domu kultury Poklad, s.r.o. Podklady, které měla v kanceláři, se podle ní týkaly žádostí o dotace, byly mezi nimi i zápisy z dozorčích rad. „Nemám ale žádné informace, že by docházelo k nepravostem při zadávání veřejných zakázek,“ řekla na brífinku, na kterém vystoupila spolu s ostravským primátorem Petrem Kajnarem.

Během pondělí a noci na úterý policie zajistila rozsáhlý materiál. „Odnesli jsme výpočetní techniku, listinné důkazy a paměťové karty,“ řekl dozorující státní zástupce. Shrnul, že důvodem akce je prověření podezření ze spáchání několika trestných činů - zneužití pravomoci úřední osoby, sjednávání výhody při veřejných zakázkách a pletichy při veřejných zakázkách. „Postupovali jsme také na základě oznámení řady občanů,“ doplnil Koupil.

Ostrava - Masarykovo náměstí, Morový sloup
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality se už loni začal zajímat o některé ostravské zakázky. Prověřoval například devět velkých stavebních zakázek ostravského magistrátu. Některé z nich byly spolufinancované z fondů Evropské unie. Existuje podezření na závažné zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.