V Brně jely dva vlaky na stejné koleji. Zastavily 70 metrů od sebe

Brno – Na nádraží v Brně-Chrlicích se dnes těsně před šestou hodinou ráno setkaly na jedné koleji dva vlaky. Bezpečně zastavily asi 70 metrů od sebe. Kvůli události ráno přes tři hodiny nejezdily vlaky na trati Brno - Přerov. Příčinou bylo pravděpodobně lidské selhání.

Dva osobní vlaky jely proti sobě v Brně-Chrlicích před šestou ráno – jeden mířil ze Sokolnic-Telnice do Březové nad Svitavou, druhý opačným směrem. „Osobní vlak přijíždějící od Březové nad Svitavou měl jet na první staniční kolej, avšak nějakou chybou se dostal na třetí staniční kolej,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Strojvedoucí však hrozící srážce včas zabránil. „Díky tomu, že jel desetikilometrovou rychlostí a pozornosti strojvedoucího v klidu zastavil,“ přiblížil mluvčí Drápal. Oba vlaky v té době ještě dělilo 70 metrů, tedy délka zhruba dvou a půl vagonu. „Nikdo nebyl ohrožen na životě,“ zdůraznila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. 

Mezi Brnem a Sokolnicemi-Telnicí na hlavní trati do Přerova byla kvůli vyšetřování mimořádné události tříhodinová výluka.

Příčina? Pravděpodobně lidská chyba

Příčinu drážní inspektoři zjišťují. „Šlo patrně o selhání člověka,“ naznačil Martin Drápal. Zdůraznil, že se mimořádnost stala v době, kdy je zabezpečovací zařízení kvůli stavebním pracem v Chrlicích odstaveno. Strojvedoucí jel proto na rozkaz. „Všechno záviselo pouze na lidech,“ podotkl mluvčí inspekce.

Podobná událost se letos opakovala již poněkolikáté. Přímo v Jihomoravském kraji se v únoru v Adamově ocitl vlak Eurocity na koleji obsazené stojícím osobním vlakem. V předcházejícím týdnu vyjely dva vlaky proti sobě u středočeských Strančic a navíc projel osobní vlak návěst Stůj v Kolíně.