Majitelé starších řidičských průkazů mají na výměnu čas jen do konce roku

Brno – Právě teď je ideální doba na výměnu řidičských průkazů vydaných před 1. květnem 2004. Jejich platnost vyprší na konci tohoto roku. Většina řidičů ale s jejich výměnou nespěchá a na přepážkách je tak zatím klid. Úředníci ale varují: lepší je si průkaz vyměnit hned a nenechávat vyřizování na prosinec. Tehdy už lidem hrozí nepříjemné čekání ve frontách.

V Brně musí úředníci vyměnit ještě více než 21 tisíc průkazů. Aby všechno stihli bez front, muselo by být toto číslo o polovinu nižší. Naplnil se tak jejich odhad, že lidé s výměnou nespěchají a někteří o ní dokonce vůbec nevědí. „Úřad z náporu lidí obavy nemá. Obavy by měli mít ti řidiči, kteří výměnu nechají na konec roku a budou pak stát ve frontách,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára. S navýšením kapacit na závěr prosince totiž úřad nepočítá.

Na přepážkách tak zatím panuje běžný provoz. „Vím o nutnosti vyměnit si řidičský průkaz ze zpráv, takže jsem si pohlídala, co kdy zařídit, abych měla průkaz pořád platný,“ řekla řidička Jiřina Koptská. Jiří Herzan si šel nový řidičský průkaz také vyřídit v předstihu. „Jdu sem po delší době a je tady klid. Všechno se v pohodě stihne,“ vysvětlil.

Do 31. prosince si lidé musí vyměnit řidičské průkazy, které byly vydány od roku 2001 do konce dubna 2004. Jedná se o průkazy z doby, než Česká republika vstoupila do Evropské unie. Na rozdíl od současných nemají její logo a jsou větší. Pokud má nějaký řidič na průkazu starší datum než z roku 2001, jezdí s průkazem neplatným.  

Výměna průkazu zabere 20 dní – to je lhůta, do kdy úřad musí vydat nový průkaz. Za příplatek pět set korun to však stihne už za jeden pracovní týden. Pokud by si řidiči nestihli nový průkaz vyřídit, po novém roce by nesměli vůbec vyjet. 

Oficiální informace k výměně z Portálu veřejné správy

"Řidičské průkazy vydané od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do 31. 12. 2013.

Nově vydávaný řidičský průkaz podle vzoru Evropských společenství je dokument typu plastové polykarbonátové karty o velikosti 45 mm x 86 mm; vydává se zpravidla na dobu 10 let.

Žádost o vydání řidičského průkazu bude vyřízena do 20 dnů od podání žádosti.

Žádost je možno vyřídit i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů, po zaplacení správního poplatku 500 Kč."

Zdroj: portal.gov.cz