Odborné školy se představily v Ostravě

Ostrava - Machři roku. Tak se jmenuje akce odborných škol, jejichž učni se dnes sjeli do Ostravy. Na Masarykově náměstí předvedli svá řemesla. Cílem je upoutat budoucí studenty a přilákat je k učebním oborům.

Učňovský obor nebo všeobecné vzdělání bez konkrétního zaměření? Takovou volbu řeší každoročně tisíce absolventů základních škol. Tradičním řemeslům se v posledních letech spíše vyhýbají. 

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

„V rodinách i ve společnosti je představa, že když jde dítě do učení, je to životní prohra a už ho nečeká nikdy nic dobrého. Třeba řemeslo zedníka je před vymřením, byť je to perspektivní řemeslo. Kvalifikovaný zedník má průměrný plat dvacet osm tisíc, což je čtyři tisíce nad celorepublikovým průměrem,“ uvedl Václav Marek, manažer projektu Machři roku.

Miroslav Suchý ze Střední školy Horní Bříza v Plzni zastupuje keramiku a kamnářství. Zájem podle jeho slov moc není, ale snaží se obor propagovat, aby žáky sehnali.

Naopak v Uherském brodě museli kvůli zájmu o puškařský obor otevřít ještě jednu třídu navíc.

O absolventy má hned po vyučení zájem místní zbrojovka.  Budoucího uplatnění se nebojí ani Josef Turnovec z Tábora. Studuje truhlařinu.

„Truhlařina je pěkné řemeslo, dělá se se dřevem, je to poctivá, pěkná práce s pěkným materiálem,“ komentoval svou volbu řemesla Josef Turnovec.

Do Ostravy se sjelo dvacet škol z celé republiky. Podle organizátorů setkání je pro růst zájmu o tradiční obory taky důležitá motivace zaměstnavatelů, aby vytvářeli nová pracovní místa pro učně.

„Ministerstvo školství se velmi aktivně zajímá o studium odborného vzdělávání. Tento týden se sejde náš ministr s ministrem financí, musí vyřešit otázku týkajících se daňových zvýhodnění pro firmy, které vytvářejí pracovní místa,“ uvedl Marek Zeman, mluvčí MŠMT ČR.

Další setkání učňů a odborných škol proběhne opět za rok v září, tentokrát v Karlovarském kraji.

Vydáno pod