Ostravské divadlo nastudovalo taneční drama Zuzany Lapčíkové Balady

Ostrava - První premiérou nové sezóny bude v Národním divadle moravskoslezském oceňované taneční drama Balady s hudbou a zpěvem zpěvačky, cimbalistky a skladatelky Zuzany Lapčíkové. Taneční divadlo na motivy lidových balad, ve kterém se propojuje živá folklorní a jazzová hudba s tancem, nastudovala s ostravským baletním souborem režisérka a choreografka Hana Litterová.

Brněnská inscenace Balady byla vyhlášena nejlepší baletní inscenací roku a Lapčíková získala za hudbu nominaci na Cenu Alfréda Radoka 2006.

„Ostravská inscenace bude jiná, má novou energii. Tušila jsem, že témata východomoravských balad budou Ostravákům blízka, přístup tanečníků i muzikantů moje očekávání ještě předčil,“ uvedla Zuzana Lapčíková.

Ostravská inscenace Balady
Zdroj: NDM/Martin Popelář

V inscenaci se prolíná několik balad, autoři s jejich motivy ale pracují zcela volně. „Děj je založený na vyhrocených vztazích, vyžaduje, aby tanečníci pracovali na roli. Mají určitý prostor pro improvizaci, a o to pravdivěji musí jejich tanec vyznít. Musí také pružně reagovat na náladu hudebníků,“ vysvětlovala nová šéfka baletního souboru Lenka Dřímalová. Zdůraznila, že díky tomu je každé představení jedinečné. „Věřím, že projekt osloví i 'nebaletní' publikum,“ dodala.

Na pódiu se vedle sólistů a dalších členů baletního souboru Národního divadla moravskoslezského představí řada špičkových muzikantů, například kontrabasista Josef Fečo, bubeník Otto Hejnic nebo saxofonista Michal Žáček. Zpívat a hrát na cimbál bude autorka díla Zuzana Lapčíková.

Premiéry jsou v Divadle Antonína Dvořáka 19. a 21. září. Premiérám předchází ve středu odpoledne beseda s tvůrčím týmem v čele se Zuzanou Lapčíkovou, a to v Domě knihy Librex vedle divadla.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)