V Olomouci končí Mezinárodní varhanní festival

Olomouc - V Olomouci končí jubilejní 45. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Přední světoví interpreti koncertují v chrámu svatého Mořice na slavných Englerových varhanech. Včerejší večer patřil jazzu ve varhanním hávu. V podání Drahomíry Matznerové a trumpetisty Miroslava Laštůvky zazněla i skladba, kterou napsal olomoucký rodák Emil Viklický.

Skladba Emila Viklického, která byla inspirována písní Over the Rainbow má pro varhanici Drahomíru Matznerovou hluboký význam.

„Písnička Over the Rainbow je velmi emotivní, já jsem ji hrála na pohřbu svému manželovi,“ uvedla Drahomíra Matznerová.

Spojení trumpety a varhan je podle hudebníků obvyklá kombinace. Dříve spolu takto na kúru hráli běžně.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Přední světoví interpreti míří do Olomouce hlavně za skoro dvě stě sedmdesát let starými Englerovými varhany. Ty si mají možnost návštěvníci před koncertem prohlédnout.

Jsou jediné svého druhu, které přežily druhou světovou válku. Teď ale potřebují rekonstrukci. Ta by ovšem stála desítky milionů korun. Vedení festivalu proto jedná s krajem i městem o opravě varhan, aby zůstala čtyřiceti pětiletá tradice hudební přehlídky neporušená.

Čtvrteční závěrečný večer festivalu bude patřit francouzskému varhaníkovi a skladateli Thierry Escaich. Poslední skladbou bude jeho autorské dílo v doprovodu bicích nástrojů.