Přípravy na Dny NATO jsou v plném proudu

Mošnov - Na Letiště Leoše Janáčka dnes přiletěli první účastníci víkendových Dnů NATO, španělská akrobatická skupina Patrula Aspa. Na ploše letiště už zároveň probíhá hlavní část příprav. Armáda připravuje zázemí pro organizátory i diváky. Letošního 13. ročníku Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády České republiky se zúčastní armády patnáct zemí.

Krátce po půl páté odpoledne dosedlo na plochu Letiště Leoše Janáčka v Mošnově šest strojů španělské akrobatické vrtulníkové skupiny Patrula Aspa. V České republice vystoupí vůbec poprvé.

Zatímco na jedné straně letiště přistávali první účastníci Dnů NATO, na té druhé běžely naplno přípravy. Už druhý den tady armádní specialisté naváží vybavení. Jen velkých kontejnerů, ze kterých jsou postaveny třeba kuchyně nebo sociální zařízení, je zhruba padesát.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„V současné době jsou to přípravné práce na stavění zázemí pro stravování, zázemí pro ubytování vojáků, kteří tady budou nepřetržitě až do neděle, kdy po ukončení zase celý areál budou likvidovat,“ uvedl Petr Šimek, 7. mechanizovaná brigáda v Hranicích.

Už teď má armáda na letišti přes stovku vojáků, čtyřicet kusů techniky, patnáct kontejnerů s materiálem a kolem dvou kilometrů kabelů.

Zítra do Mošnova přiletí další akrobaté Turkish  Stars. Pro návštěvníky se pak brány areálu otevřou v sobotu v půl deváté ráno.