Vranovské poutě na konci babího léta

Nádherná krajina, zvuky kostelních zvonů, průvody poutníků pějících písně, to je každoroční atmosféra Vranovských poutí, které začínají první neděli v září a končí první neděli v říjnu.

Mariánské poutní místo Vranov, které se nachází v oblasti dříve nazývané Moravské Švýcarsko, každý rok hostí mnoho návštěvníků, kteří se mohou těšit nejen na doprovodný program Vranovských poutí, ale i různé stánky nabízející památné předměty, připomínající zjevení Panny Marie z roku 1240.

K vidění jsou zde různé tradiční výrobky i ukázky řemesel, z těchto nás i mnoho jiných návštěvníků nejvíce zaujala výstava ručně tvořených a vylévaných sošek Panny Marie a andělů z vosku, které nám ukázal pan Navrátil z Bystřice nad Pernštejnem.

Dle kronikářů paulánského řádu a starých legend mělo v r. 1240 dojít k zázračnému uzdravení úředníka Viléma, který se vroucně modlil k Panně Marii. Ta se mu měla zjevit v lese a uzdravit ho. Na místě jejího zjevení zůstala soška panenky Marie, Vilém na její počest nechal postavit kapličku a do ní tuto milostnou sošku umístil. Od této doby se místo stalo dějištěm nejednoho zázraku.

Dnes stojí na poutním místě chrám zasvěcený Narození Panny Marie, který se každý rok na konci léta stává velmi navštěvovaným poutním místem.

Eliška Moravcová