Nová jazzová hvězda Gregogry Porter vystoupí v Gongu

Ostrava - Americký jazzový zpěvák Gregory Porter vystoupí v ostravské hale Gong v Dolních Vítkovicích. Koncert, který bude 29. listopadu, je součástí nového programu vedení festivalu Colours of Ostrava a sdružení Dolní oblast Vítkovice s názvem Solo Colours Concerts.

Na samostatných koncertech se představí vedle Gregoryho Portera norská jazzová skupina Jaga Jazzist, irská písničkářka Lisa Hannigan a gospelový soubor The London Community Gospel Choir z Velké Británie. Dne 1. listopadu vystoupí v efektním prostředí bývalého plynojemu kapela Jaga Jazzist, se kterou si zahraje i Janáčkova filharmonie Ostrava.

Lisa Hannigan, která přijede se svým krajanem Richie Eganem, vystoupí 28. listopadu v klubu Cooltour na ostravské Černé louce. „Sérii uzavře opěv v Gongu, a to v předvánočním čase dne 5. prosince, slavný gospelovový soubor The London Community Gospel Choir,“ informoval za organizátory Jindřich Vaněk ze společnosti Silver B.C.

Jednačtyřicetiletý rodák z Kalifornie Gregory Porter je podle organizátorů hvězdou, která ještě stoupá. Zatím vydal tři alba, první, ke kterému dopěl až ve čtyřiceti letech, mu vyneslo nominaci na Grammy za nejlepší vokální album. I druhá deska byla nominována na Grammy v kategorii nejlepší tradiční Rythm and Blues. Skladby z třetího alba nazvaného Liquid Spirit, které vyšlo toto pondělí, chce Porter zahrát i v ostravském Gongu. Než se stal jazzovým zpěvákem, živil se jako divadelní a muzikálový herec, také zpíval v kostele.

Porter přijede do Ostravy se svou dopravodnou kapelou tvořenou klavíristou Chipem Crawfordem, baskatarystou Aaronem Jamesem, bubeníkem Emanuelem Harroldem a saxofónistou Yosuke Sato.

Charakteristickým rysem tohoto umělce, jehož koncerty jsou podle znalců jazzu úchvatné, projev pak oduševnělý a povznášející, je zvláštní čepice, bez které prý vůbec nevychází mezi lidi. Proč ji nosí, je záhada, kterou si Porter nechává pro sebe.

Slavný jazzman vystoupí už podruhé také na jazzovém festivalu Struny podzimu, který bude v říjnu v pražském paláci Žofín.

Předprodej vstupenek na všechny koncerty už začal. Cena je 590 a 690 korun, k dostání jsou prostřednictvím e-shopu Colours of Ostrava, osobně v prodejně Oriental v Ostravě-Zábřehu a ve vítkovickém Gongu.