Extremisté projdou Přerovem, navštíví i romské lokality

Přerov – V sobotu se do Přerova sjedou příznivci radikálního uskupení Čeští lvi. Jeho představitel Pavel Matějný ohlásil protestní pochod, který povede městem, účastníci projdou i kolem romských lokalit. Pořadatel očekává asi stohlavou účast. Kvůli demonstraci se do Přerova sjedou také policisté.

Extremisté se v Přerově vydají na pochod dlouhý zhruba dva kilometry, půjdou z náměstí TGM na Wilsonovu ulici. „Pochod by měl jít Kratochvílovou ulicí, Komenského ulicí a Havlíčkovou do Čechovy ulice a poté směrem k Hypernově. Projít by měl Tovární ulicí, poté zatočí do Denisovy ulice, projde Ztracenou ulicí a poté přes Šířavu a Žerotínovo náměstí na ulici Wilsonovu,“ přiblížil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Pořadatelé museli upravit původně ohlášenou trasu, kdy chtěli projít Kojetínskou ulicí a kolem Škodovy ulice, kde je největší přerovská romská lokalita. Kvůli probíhající opravě silnice je však magistrát na tato místa nepustí. Přesto půjdou podle zástupců města lokalitami, kde by mohly nastat problémy.

Ve městě to bude letos druhý podobný pochod. První proběhl 1. května, sjelo se na něj asi 300 lidí, akce se obešla bez problémů. Přesto se policisté na nadcházející demonstraci nazvanou „Protest proti kriminalitě, porušování zákonů ze strany policie a za práva všech slušných občanů této země“ připravují. V ulicích budou hlídky na koni, nad Přerovem bude v sobotu létat vrtulník. „Pokud dojde někde k potyčkám či útokům, okamžitě zasáhneme, dostatek sil i prostředků na místě bude,“ ubezpečila policejní koordinátorka Michaela Sedláčková.

Město před pochodem zabezpečí oblasti, kterými budou demonstranti procházet. Například by z jejich trasy měly zmizet kontejnery. Obyvatele ulic na trase pochodu zpravila radnice a strážníci informačními letáky.