V Mošnově přistáli akrobaté Turkish Stars

Mošnov - Na Mošnovském letišti dnes přistály jedny z největších hvězd letošního ročníku Dnů NATO – turečtí akrobaté Turkish Stars. V Mošnově se ukázali už před dvěma lety. Připravují se i dopravní policisté, v terénu jich bude stovka.

Krátce po dvanácté hodině nad Letištěm Leoše Janáčka v Mošnově začaly bouřit motory čtyř stíhaček NF-5 tureckých akrobatů Turkish Stars. Před dosednutím na plochu přihlížejícím ještě asi dvacet minut předváděli, co všechno umí.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Téměř ihned po přistání prvních čtyř strojů se na nebi objevily zbylé tři.

„Snažíme se, aby obě dvě akrobatické skupiny přistály s dostatečných předstihem nebo časovou rezervou, protože počasí nám může zkomplikovat jejich přílet. Obě dvě skupiny přiletěly z velkých vzdáleností, tak jsme rádi, že už je tady všechny máme a můžeme se na ně těšit o víkendu,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Turecké akrobaty čeká zítra ještě nácvik. Jejich vystoupení pak diváci uvidí v sobotu i v neděli před čtvrtou hodinou odpoledne.

Na víkend už se připravují i dopravní policisté. Řidičům doporučují využívat hlavní silnice, odkud je pak nasměrují přímo na parkoviště. Jako každý rok totiž do Mošnova míří desítky tisíc aut, návštěvníci tak musí počítat s kolonami.

„Doporučujeme všem vyjet včas, centrální parkoviště se otevírá i v sobotu i v neděli již v šest třicet ráno a areál akce v osm třicet ráno. Kdo si přivstane a přijede již v časných ranních hodinách, tak jednak uvidí celý program a pak dojede bez komplikací,“ informoval Jiří Zlý, ředitel dopravní policie MS kraje.

Mošnovské letiště bude po dobu trvání Dnů NATO v běžném provozu a normálně odbaví všechny plánované civilní lety. Doprovodný program začíná už zítra, kdy se v Minikině Kavárna v centru Ostravy koná Den s dokumenty České televize.