Olomouci se nedaří prodat historické domy

Olomouc - Inzerát na budovy v centru Olomouce, které pocházejí většinou ze 16. století, visí na stránkách města už skoro rok, zájemci ale stále nejsou. S prodejem navíc nesouhlasí opozice. V době, kdy ceny nemovitostí spíše klesají, by její zástupci upřednostňovali raději jejich pronájem.

Jeden z inzerátů visí na webu už rok. Dům na Dolním náměstí v centru města původně radní nabízeli za padesát milionů korun, teď už jeho cena klesla na čtyřicet jedna. Ani pokles ceny o pětinu ale kupce nepřilákal.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Městu se zatím podařilo sehnat zájemce o Dům U Zlatého jelena. Původně ho nabízelo společně i se sousední budovou. Komplex obou domů ale nikdo nechtěl.

Zatím je podepsaná kupní smlouva. I z ceny samotného Domu U Zlatého jelena ale muselo město slevit z šedesáti šesti na šedesát milionů. A právě takové slevy vadí opozici.

„Doba i hospodářská situace vůbec nenahrává tomu, aby bylo možné tyto domy prodat za výhodnou cenu. Existuje celá řada alternativních způsobů, třeba dlouhodobé pronájmy s odpuštěním nájmu,“ uvedl opoziční zastupitel Antonín Staněk.

„Určitě neříkám, že ho chceme prodat za jakoukoliv cenu. To ustoupíme a budeme hledat jiné využití, nebo se o to pokusíme pak zase v budoucnu,“ komentoval situaci Martin Major, náměstek primátora Olomouce

Podle realitních specialistů těmto domům na atraktivnosti ubírá i málo parkovacích míst v jejich okolí a taky památkáři. Na dům, ke kterému se pořádně nedá přijet a jehož opravu navýší a prodlouží speciální rekonstrukční postupy, se podle nich zájemce hledá velice těžko.