Do Staré Bělé se vrátil barokní kamenný kříž

Ostrava - Zpátky na svém místě je památkově chráněný barokní kamenný kříž z Ostravy Staré Bělé. Zrestaurovat ho nechal městský úřad. Nejstarší dochovaná památka byla ve velmi špatném stavu. V restaurátorské dílně v Radkově u Vítkova strávila tři měsíce.

Barokní kříž z roku 1761 ležel v restaurátorské dílně rozložený na tři kusy. Tomáš Skalík si ho dovezl v zuboženém stavu. Bál se, aby se mu nerozpadl pod rukama. Pískovec musel zpevnit, zatmelit a napustit speciálním gelem.

„Jedná se o to, že nahrazujeme pojivo, které už se vytratilo, novým materiálem, který udrží ta zrníčka písku pohromadě,“ upřesnil restaurátor Tomáš Skalík.

Na kříž restaurátor zpátky upevnil i litinovou sochu Krista. Ta je o celé století mladší než samotný sloup. Šrouby vyměnil za nekorodující materiál.

Na těle barokního kříže je vyrytý nápis. Jeho celé znění zatím restaurátor nerozluštil.

„Pravděpodobně ten první řádek znamená - Jesus Kristus Domini, jako Ježíš Kristus vládce,“ uvedl Tomáš Skalík.

Jednu tunu vážící památka urazila na korbě nákladního auta padesát kilometrů. Než ji restaurátor znovu postavil na místo, na novou základovou desku vyryl letopočet.

Ostravská městská část Stará Bělá má téměř čtyři tisíce obyvatel. Barokní památka stojí na její nejrušnější křižovatce. Do opravy investoval městský úřad sto tisíc korun.

Po příjezdu Tomáš Skalík na sloupu pracoval ještě minimálně hodinu. Musel zavěsit litinového Krista a zatmelit všechny spáry, aby památka opravdu pevně stála.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)