Zloději ukradli lešení z kostela. Přímo mezi policejními služebnami

Brno - Krádež lešení přímo za bílého dne a mezi dvěma policejními služebnami? Pro některé zloděje žádný problém. Z kostela sv. Jana Křtitele v brněnské městské části Bystrc zmizelo během nedělního odpoledne lešení. Ačkoliv přihlížejícím byla nedělní práce dělníků podezřelá, jejich suverénní klid při rozebírání konstrukce rozptýlil strach. O to větší byl jejich šok, když firma krádež lešení nahlásila.

„Rekonstruovali jsme střechu kostela. Lešení jsme tu měli postavené asi měsíc a tři dny předtím, než jsme měli končit, nám lešení sebrali. Lidé z cukrárny je u toho viděli. Bylo jim to divné, protože jsme se s farností dohodli, že v neděli nebudeme pracovat. Ale protože bylo odpoledne, tak si říkali, že asi potřebujeme lešení na jinou akci a nechali to být,“ popsal krádež za bílého dne zástupce okradené stavební firmy Aleš Sáňka.

Hliníkové lešení v hodnotě 140 tisíc korun skončilo pravděpodobně ve sběrném dvoře, kde za něj zloději mohli dostat asi desetinu jeho skutečné ceny. Přestože krádež lidé viděli, zmátl je klid s jakým falešní dělníci lešení rozebírali. „Kolegyně říkala, že viděla někoho přijet a myslela si, že jsou od firmy. Protože to bylo během dne a v klidu pokuřovali, tak to nebylo nikomu nápadné,“ s povzdechem řekla Barbora Vlková z nedalekého květinářství.

Drzost lupičů je patrná i z toho, že kostel je nejen pod dohledem městských kamer, ale leží také přímo mezi dvěma policejními služebnami. „Asi si říkali, že pod svícnem je největší tma,“ odhadl Sáňka.

Kostel sv. Jana Křtitele leží přímo mezi dvěma policejními služebnami

Na začátku týdne lešení zmizelo nedaleko Lanžhota. Dělníkům mělo pomáhat při opravách dálničního mostu. Zloději využili příležitosti, kdy část lešení zůstala nezajištěná. Jeho volně postavené součásti odnesli. Škoda se vyšplhala na zhruba 150 tisíc korun.

Podle policistů „lešenářské gangy“ na jihu Moravy ročně rozeberou a odvezou na dvě desítky nezabezpečených lešení. Jen od začátku letošního roku evidují devět takových případů. „U novějších typů lešení to vypadá, že následně mají další využití. U nejstarších typů lešení je možné, že končí ve sběrnách,“ uzavřel mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.