Výstava Darii Novotné ukazuje různé podoby moře

Slavkov u Brna - Všechny podoby mořské hladiny, koupání na pláži a vzpomínky na léto, to jsou náměty obrazů slavskovské výtvarnice Darii Novotné, která dnes na tamním zámku představuje svá díla. Hřejivé náměty v babím létě potěší nejen milovníky jižních zemí.

Daria Novotná zpracovává náměty často až banální, právě jejich každodenní obyčejnost jí připadá zajímavá a okouzlující. Pohledy, které se lidem na dovolené zdají samozřejmostí jsou pro ni pestrým zdrojem inspirace. Proměny mořské hladiny nebo obyčejný výhled do krajiny v jejím okolí je ústředním námětem výstavy na slavkovském zámku.

Ačkoliv má za sebou už řadu výstav doma i v zahraničí, ve svém rodišti vystavuje poprvé až letos. Velká plátna představují její touhu zpracovat moře a život okolo něj. „Nešlo mi jen o obrazy z dovolené, jako spíš o téma moře, na něm mě fascinuje jeho hloubka i barva,“ vysvětlila své dojmy Novotná.

Daria Novotná popisuje jeden ze svých obrazů (zdroj: ČT24)

„Cyklem moře jsem se začala zabývat před čtyřmi lety. Od té doby ho v různých podobách zpracovávám. Poslední fází jsou hladiny moře, bez osob a figur. Tímto bych ten cyklus ráda zakončila,“ naznačila smysl svých nejaktuálnějších pláten Novotná.

Daria Novotná

Slavkovská malířka Daria Novotná letos oslaví 40. narozeniny. Výtvarné umění vystudovala na Fakultě výtvarných umění brněnského VUT, kde pracovala pod dohledem akademických malířů Petra Veselého nebo Tomáše Lahody. Pravidelně vystavuje od roku 2000. O šest let později měla samostatnou výstavu s názvem The core of life ve foyer Evropského parlamentu v Lucemburku, jehož byla původně zaměstnankyní. „Pořád jsem v Lucemburku zvažovala, jestli se mám vrátit, protože mě zároveň přijali na školu. Nakonec to vyhrálo umění,“ zavzpomínala Novotná. Společně s dalšími umělci vystavovala také na School of Design University of Leeds ve Velké Británii, kde jeden semestr rovněž studovala.

  • Modré jiskření autor: Daria Novotná, zdroj: www.darianovotna.eu
  • Lesk a hladina autor: Daria Novotná, zdroj: www.darianovotna.eu
Vydáno pod