Offenbachova Helena se vrací do Ostravy, s Brisceinem jako Paridem

Ostrava - Opereta Jacquese Offenbacha Krásná Helena, která je jednou z vůbec nejoblíbenějších operet, se vrací na jeviště Národního divadla moravskoslezského. Ostravské divadlo nastudovalo slavnou francouzskou frašku na motivy řecké báje o princi Paridovi a nejkrásnější ženě světa už po sedmé. První ostravská premiéra byla před devadesáti lety - v roce 1923.

Inscenaci, která vtipně přibližuje příčiny Trojské války, režíruje šéfka souboru operety a muzikálu Gabriela Petráková. „Výpravná scéna Davida Baziky spojuje antickou architekturu s krásou Paříže konce 19. století a zároveň ukazuje bizarní umělecké prostředí, které dokreslují efektní a varietně burleskní kostýmy Lucie Loosové,“ přiblížila výtvarnou podobu nové inscenace Petráková.

Helenu bude zpívat a hrát hvězda ostravského souboru Martina Šnytová, která byla dvakrát nominovaná na Cenu Thálie. „Helena se mi zpívá dobře, je to pro mě moc příjemná střední poloha s několika koloraturnějšími pasážemi ve třetím jednání,“ řekla zpěvačka. Dodala, že náročné ale bude, že za sebe nemá alternaci. „Přeji si proto hlavně, abych byla zdravá a odzpívala každé představení co nejlépe,“ uvedla.

Roli Parida přijal uznávaný operní pěvec Aleš Briscein, držitel Ceny Thálie 2012 za roli Romea v ostravské opeře Romeo a Julie, který je stálým hostem Národní divadla v Praze a objevuje se na mnoha zahraničních pódiích. Ostravští příznivci opery ho znají mimo jiné z náročných z Janáčkovských rolí.

Světová premiéra třítaktové operety Krásná Helena byla v prosinci 1864 v pařížském Théatre des Variétés. Kritika i diváci autora ihned zahrnuli nadšenou chválou. Hned napoprvé divadlo odehrálo sedm set repríz. Krásná Helena se brzy začala šířit do dalších metropolí včetně amerického Chicaga. V roce 1873 ji uvedla Švandova aréna v Praze na Smíchově.

Premiéra operty bude 26. září v Divadle Jiřího Myrona.

Vydáno pod