Boskovické referendum o stavbě sportovní haly je neplatné. Přišlo málo lidí

Boskovice - Páteční referendum, ve kterém měli obyvatelé Boskovic rozhodnout o stavbě sportovní haly za 40 milionů korun, je neplatné. Do volebních místností přišlo jen 22,3 procenta oprávněných voličů. Pro závaznost referenda ale zákon stanovuje alespoň 35procentní volební účast. Většina těch, kteří k urnám přišli, byla proti výstavbě haly ve Slovákově ulici.

Většina z těch, kteří k referendu přišli, se postavila proti výstavbě haly ve Slovákově ulici. Z 2088 hlasujících projekt podpořilo 669 lidí, 1386 jich s výstavbou nesouhlasilo a 27 se zdrželo hlasování. Pokud zastupitelé na základě výsledků referenda nezmění názor, může se začít stavět. Projekt už získal stavební povolení, dělníci měli původně vyrazit na staveniště v srpnu. Proti hale však začala protestovat část veřejnosti. Radnice se proto rozhodla uspořádat referendum.

Pozemky v centru Boskovic, kde má hala vyrůst, patří městu. Odpůrcům se vybraná lokalita nelíbí, prý je tam nestabilní podloží. Obávají se také, že stavba zničí zelené prostranství v centru města a zhorší možnosti parkování. Vedení města navrhli, aby stavbu přesunulo na pozemek v lokalitě Červená zahrada u boskovického koupaliště. Jenže tyto pozemky městu nepatří a jejich odkup by stavbu prodražil o desítky milionů korun.

Komplikovaná otázka

Požadujete, aby orgány města Boskovice učinily v samostatné působnosti rozhodnutí k tomu, aby nebyla zahájena stavba sportovní haly na ulici Slovákova v Boskovicích?

Pokud hlasující odpověděl NE, znamenalo to, že souhlasí s výstavbou nového sportoviště a chce jej v ulici Slovákova. Jestliže naopak odpověděl ANO, byl to pro město signál, že dotyčný si žádnou halu nepřeje a se stavbou nesouhlasí.

Kritici navíc upozorňují na to, že zatímco město pravidelně na sport přispívalo sedm set tisíc korun, nyní by muselo dotovat provoz haly až dvojnásobnou částkou. Rostou proto obavy, zda by se vůbec nové sportovní centrum vyplatilo. 

Faktem je, že sportovní hala ve městě zatím chybí. K dispozici je pouze tělocvična Střední odborné školy a Středního odborného učiliště André Citroëna, jejíž kapacita potřebám sportovců nedostačuje. Volejbalisté a florbalisté musí pořádat zápasy mimo město.

Sportovní komplex by vyrostl nedaleko základní školy