Jak vláda pomůže kraji? Dá miliardu na restartování sanace lagun

Ostrava – Vláda uvolní další miliardu na pokračování zastavené sanace ropných lagun po chemičce Ostramo v centru Ostravy. Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský prohlásil, že likvidace lagun a dalších ekologických zátěží patří mezi projekty, jimiž chce vláda zmírnit důsledky očekávaného propouštění v Moravskoslezském kraji.

Odpady z bývalé rafinerie jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Má ji na starosti státní podnik Diamo. Po letech nákladných průzkumů a doprůzkumů získalo zakázku na jejich sanaci sdružení Čistá Ostrava, které se zavázalo odpady vytěžit a dál je v kombinaci s uhlím využít k výrobě alternativního paliva vhodného například pro elektrárny.

 Prakticky začala těžba kalů v roce 2008, jednotlivé fáze se však neustále komplikují, protahují, prodražují. Těžba a zpracování zhruba dvě stě tisíc tun tekutých a pastovitých ropných odpadů mělo skončit už v roce 2010, v roce 2015 měla být hotová i rekultivace zamořeného území. Teď už více než rok práce, které dosud stály kolem tří miliard, stojí. Firma oznámila, že ve skutečnosti je v odpadních bazénech o desítky tisíc tun kontaminované náplně více.

Tomáš Podivínský řekl, že další miliarda korun pomůže zahájit likvidaci kalů, které předchozí průzkumy nezjistily. „Samozřejmě, že miliarda nebude stačit, že to bude dražší. Podstatné ale je, že vláda rozhodla tento projekt znovu nastartovat,“ řekl Podivínský, který je lídrem lidovců Moravskoslezského kraje pro předčasné sněmovní volby. Zdůraznil, že to je jen jeden z projektů řešení starých ekologických zátěží, které vláda chce předložit na zmírnění sociálních důsledků předpokládaného uzavírání Dolu Paskov,“ řekl Podivínský.

Státní podnik Diamo vypíše na sanaci lagun další výběrové řízení, a to ihned poté, co ministerstva průmyslu a obchodu a financí schválí zadávací podmínky. „Ten proces ale může trvat i rok, takže další sanační práce začnou nejdříve v půlce příštího roku,“ uvedl ředitel Diama Jiří Jež.

Sdružení firem Čistá Ostrava, které kritizuje vedení kraje, města Ostravy i obvodu Mariánské Hory a Hulváky kvůli neplnění časového a finančního harmonogramu důležité zakázky, se podle mluvčí společnosti Geosan Group Vlasty Končelové chce konkurzu opět zúčastnit.

Historie lagun

Odpady z rafinerie se v Ostravě ukládaly od počátku minulého století. Jednalo se zbytky z rafinérské výroby petroleje, těžkého topného oleje, surových minerálních olejů. Později se tam skladovaly použité motorové oleje. V devadesátých letech stát prodal Ostramo podnikateli Vítězslavovi Vlčkovi, který se zavázal i k sanaci území. Poté, co zkrachoval, stát laguny koupil za korunu zpátky.