Havířov pořídil biobox pro nakažené cholerou nebo tyfem

Havířov - Nemocnice v Havířově představila nový speciální box pro lidi s podezřením na nebezpečnou infekční nemoc. Biobox bude umístěn v infekčním pavilonu, který už rok prochází kompletní rekonstrukcí.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

V bioboxu může člověk, u kterého bude podezření, že se nakazil životu nebezpečným virem, zůstat až 48 hodin. „Obecně se za takové nákazy považuje ptačí chřipka, SARS, tyfus nebo cholera,“ říká primář Infekčního oddělení havířovské nemocnice Ivo Mifek. Pokud se nákaza potvrdí, musí být pacient transportován do zařízení v pražské nemocnici Na Bulovce.

  • Havířov je teprve druhou nemocnicí v zemi, která bude mít vlastní biobox. Kabinu za 800 tisíc korun zatím vlastní jenom nemocnice Na Bulovce.

Prvního pacienta však Havířovští do rekonstruovaného infekčního pavilonu přijmou nejdříve za tři měsíce. Původně měly být opravy dokončeny již v červnu. „Dle mých informací se vyskytly určité problémy s dokončením,“ prozradil náměstek ředitele Jaroslav Lux.

Oprava infekčního pavilonu, kde má být 40 standardních a 5 lůžek intenzivní péče, stála 70 milionů korun. Téměř 85 procent bylo financováno z evropských dotací.

Vydáno pod