Spor o skládku u obce Líšnice na Mohelnicku je zřejmě u konce

Mohelnicko - Zastupitelé Mohelnice schválili uvolnění pěti milionů korun, za které chce město od Líšnice koupit pozemek pod skládkou. Ta je přeplněná odpadem právě z Mohelnice a je třeba ho odvézt nebo skládku rekultivovat. Nabídku Mohelnice musí ještě schválit zastupitelstvo Líšnice.

Na skládku u obce Líšnice na Mohelnicku se odpad vrší už od sedmdesátých let. V roce 1993 byla nařízena její rekultivace. Mohelnice, která si pozemek od obce Líšnice pronajala, ale nechala území dál zavážet.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Líšnici se podařilo svoz odpadu zastavit až v roce 2003, kdy zasáhl tehdejší hejtman Olomouckého kraje. Vzápětí podala obec na Mohelnici žalobu o vyklizení. Nechtěla totiž za černou skládku nést odpovědnost.

„Soukromá firma na tu skládku navážela jak už komunální odpady nebo směsné odpady, tak i odpady z firem, které jsou tady v okolí, a nikdo z nás si nedokáže představit, co v té skládce vlastně konkrétně je,“ uvedl Jiří Kvíčala, starosta obce Líšnice.

Stavební úřad před časem nařídil odstranění té části odpadu, který byl na skládku uložen nelegálně. Toho je na sedmdesát tisíc tun. Mohelnice má přitom dvě možnosti. Buď materiál odveze, nebo zažádá o dodatečné povolení k tomu, aby tam mohl zůstat.

K tomu ale potřebují souhlas Líšnice, popřípadě získat vlastnictví pozemku a Mohelnice se rozhodla právě pro koupi parcely pod skládkou. Stalo by se tak za kupní cenu pět milionů korun ve čtyřech ročních splátkách.

Pokud Líšnice na nabídku Mohelnických přistoupí a pozemek prodá, chce město skládku zrekultivovat. Odvoz nelegálního odpadu a jeho likvidace, by totiž byla drahá.

Starostka Mohelnice navíc poslala dopis někdejšímu šéfovi společnosti, která odpad na skládku vozila. Vyzvala ho, aby zvážil, zda by městu neměl darovat pět milionů korun.

Odpověď ale městu zatím nepřišla.