Ostravská divadelní databáze umožňuje hodnotit představení

Ostrava – Návštěvníci ostravských divadel mohou od září hodnotit představení, která viděli. Umožňuje jim to nově zřízená Ostravská divadelní databáze, která funguje na podobném principu jako známá a zavedená Česko-Slovenská filmová databáze. Zřídila ji společnost Ostravský informační servis.

Ředitel Ostravského informačního servisu, který provozuje mimo jiné informační centra ve městě, vysvětlil, že návštěvníkům divadel možnost hodnotit představení chyběla. „A podobně jako u filmů pomůže naše databáze lidem vybrat inscenaci, na kterou si zajdou,“ je přesvědčen šéf informačního servisu Radim Chytka.

„Naše divadelní databáze má zatím prvních čtyřicet uživatelů. Věříme, že jejich počet rychle vzroste,“ doplnila autorka nápadu Lucie Ochodková.

Zájemci najdou příslušný odkaz pod internetovými stránkami servisu www.ostravainfo.cz. Databáze zahrnuje všechna ostravská divadla a jsou do ní vložena všechna představení, která jsou na programu. Například ředitelka divadla Komorní scéna Aréna Renáta Huserová nápad uvítala. „Divadelníci jsou vždy rádi, když mají na své představení nějaké ohlasy,“ řekla.

Maximálně pět hvězd

Chytka zdůraznil, že databáze si neklade za cíl být odborným kritikem ostravských divadel. „Jde o službu lidem, především zájemcům o divadlo,“ řekl.

Ostravská radnice
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK

Lidé, kteří se chtějí do hodnocení zapojit, se musí v systému zaregistrovat. Jedné inscenaci mohou udělit maximálně pět hvězdiček. Jedna hvězda představuje dvacet procent. Kdo chce, může doplnit i vlastní postřehy a názory na jednotlivá představení.

Systém nyní umožňuje hodnotit pouze čtyři ostravská divadla a některá představení hostujících souborů. Chytka ale nevylučuje, že v budoucnosti společnost databázi rozšíří na další divadla v Moravskoslezském kraji.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)