ČT: Odborná komise doporučila, aby se ředitelem ND Brno stal Martin Glaser

Brno - Novým ředitelem Národního divadla Brno by se mohl stát dosavadní umělecký šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Martin Glaser. Jeho jmenování do funkce dnes Radě města Brna doporučila odborná komise. ČT to potvrdil jeden ze členů komise i primátor Roman Onderka (ČSSD). Vítěz vzešel až ze třetího kola výběrového řízení. Bez vedení je brněnské Národní divadlo od loňského září, kdy rezignoval tehdejší ředitel Daniel Dvořák.

„Komise stanovila následující pořadí - na prvním místě Martin Glaser, na druhém Tomáš Froyda. Rada města Brna ředitele příští týden vybere a jmenuje. Dle mého názoru mají oba uchazeči předpoklady řídit Národní Divadlo Brno,“ řekl ČT primátor Roman Onderka (ČSSD). Martin Glaser šéfuje činohru Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, Tomáš Froyda řídí Divadlo Alfa v Plzni.

V komisi zasedl například brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), ředitel České filharmonie David Mareček, rektor Janáčkovy

Rozhovor s publicistou a spolupracovníkem ČT Petrem Minaříkem (zdroj: ČT24)

akademie múzických umění Ivo Medek nebo kritik Josef Herman. Onderka poděkoval oběma adeptům za účast v konkurzu a projevenou profesionalitu.

Divadlo je bez šéfa od konce loňského září. První konkurz na ředitele se konal loni na podzim, komise tehdy radním nikoho nedoporučila. Stejně nakonec skončil i druhý konkurz, do něhož se přihlásilo sedm lidí. Poslední konkurz byl proto uzavřený, komise oslovila konkrétní adepty. Do druhého kola postoupili Glaser a Froyda, nyní komise stanovila jejich pořadí.

Od ředitele se očekává, že stabilizuje hlavně situaci v činohře. Možná navíc dojde i k výměně na postech uměleckých šéfů souborů, které si může nový ředitel jmenovat sám.

Brno hledá nástupce Daniela Dvořáka

Bývalý ředitel ND Brno Daniel Dvořák odstoupil z funkce po pěti letech koncem září. Stěžoval si na nedostatečnou finanční podporu pro divadlo a na neochotu radnice řešit problémy. Sám ale v posledním roce čelil velké kritice za způsob, jakým divadlo řídil.

Daniel Dvořák
Zdroj: ČT24/ČTK