Dalších pět radikálů čelí obvinění za útok na policisty v Ostravě

Ostrava - Policisté obvinili dalších pět účastníků protiromského pochodu, který se v srpnu konal v Ostravě a skončil střety radikálů s policií. Celkem už stíhají osm lidí, přitom stále neukončili analýzu zajištěného materiálu, především videozáznamů. Zásah stál přes milion korun, škoda na majetku policie dosahuje sto šedesáti tisíc korun.

„Jsem rád, že jsme díky shromážděným důkazům mohli obvinit další lidi. Zdůrazňuji, že násilí vůči úřední osobě není malicherný zločin,“ prohlásil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Dodal, že vzhledem k tomu, že demonstranti házeli po policistech kameny, lahve či kusy dřeva, dopouštěli se útoku se zbraní. A za to je může soud potrestat až šestiletým vězením. K obviněným řekl jen to, že jsou to většinou mladí muži, ale také ženy.

Tomáš Kužel
Zdroj: ČT24

Několik dnů po pochodu policisté obvinili první tři lidi. Jeden z nich házel na policisty kamení, několik mužů také zasáhl. Další kopl policistu do štítu a nadával mu, že ochraňuje Romy. Třetí muž křičel nadávky, kvůli kterým je obviněný také z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny.

Policie na místě zadržela šedesát dva lidí podezřelých z různých trestných činů. Na bezpečnostní akci, která měla zabránit především střetům pravicových extrémistů s Romy, se podílelo tři sta policistů. Radikálové na ně začali útočit, když jim nechtěli dovolit vymknout se jejich dohledu a vychýlili se z povolené trasy. Při střetech utrpělo zranění dvacet jedna policistů a několik extrémistů. Demonstranti házeli také dýmovnice, rozbušky, převraceli popelnice.

Radikálové chystají příští týden další protiromská shromáždění v Ostravě a v Havířově na Karvinsku.