Statik povolil dalším rodinám návrat do domu poškozeného výbuchem

Ostrava - Další lidé se vrátili do domu v Havířově na Karvinsku, který v neděli ráno značně poškodil pravděpodobně výbuch plynu. Po dopolední kontrole to umožnil statik. Do svých domovů se tak už vrátily všechny evakuované rodiny. Čtyři poslední, tři z poškozeného vchodu, se natrvalo odstěhují.

Poničený dům má čtyři vchody. Do dvou nejvzdálenějších od místa exploze se lidé vrátili už dříve, do sousedního až dnes. „Objekt je stabilní. Stále neobyvatelné jsou však dva byty, které jsou ve třetím a čtvrtém patře a sousedí s poškozeným vchodem,“ řekl statik Vojtěch Štrba. U těchto bytů bude nutná oprava stěny zasažené explozí. Práce potrvají delší dobu, nikoho ale neomezují.

Přestěhují se čtyři rodiny, RPG se stará

„Jeden z těchto bytů byl prázdný už před výbuchem. S obyvatelkou druhého jsme se dohodli na trvalém přestěhování,“ řekl mluvčí RPG Petr Handl. Přemístí se tedy celkem čtyři domácnosti. „Dvě rodiny se už přestěhovaly nebo se stěhují, další dvě si vybírají byty z naší nabídky,“ doplnil Handl.

Byt explodoval v neděli ráno. Výbuch zcela zničil dva prázdné byty ve čtvrtém patře. Nikdo nebyl zraněn. Policisté a hasiči evakuovali třicet lidí.

Policie: Výbuch souvisí s únikem plynu

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Podle mluvčí Zlatuše Viačkové někdo mohl způsobit únik zemního plynu tím, že manipuloval s jeho rozvodem nebo s odběrným zařízením. Unikající plyn pak naplnil prázdný byt a po zážehu, jehož původ zatím není známý, explodoval.

„Příčina výbuchu zatím nebyla zjištěna jednoznačně. S velkou mírou pravděpodobnosti souvisí s únikem plynu,“ shrnula Viačková. Pes vycvičený na vyhledávání výbušnin a nástražných systémů tam nenašel žádné podezřelé místo.