AVÍZO: Speciální prohlídky pro rodiny s dětmi na zámku v Mníšku

Během tohoto a příštího víkendu se na zámku v Mníšku pod Brdy konají speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Připravena je oblíbená Cestu za pohádkou a oživené Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní. Zámkem při nich provází pohádková průvodkyně a ta svůj výklad přizpůsobí věku a schopnostem malých návštěvníků.

Program prohlídek v měsíci září:

SOBOTA 21. září – Cesta za pohádkou a Kouzelné sklepení

NEDĚLE 22. září – Cesta za pohádkou a Kouzelné sklepení

SOBOTA 28. září – Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní

NEDĚLE 29. září – Cesta za pohádkou a Kouzelné sklepení

Při prohlídce Cesta za pohádkou si mohou děti ověřit své znalosti českých pohádek. Budou totiž po nich u nás na zámku pátrat. Děti navštíví jídelny, salóny, knihovnu nebo pracovnu a v každé komnatě budou mít za úkol najít ukryté indicie. To jsou předměty, které u nás pohádky zanechaly jako nápovědu, aby děti pohádky správně uhodly a pojmenovaly. Některé znají z knížek, které jim rodiče četli, některé z filmu a televize.

Kdo se kamarádí s holoubky, odkud pochází rytíř Brtník z Brtníku, kdo kouřil kouzelnou fajfku nebo snědl otrávené jablko? Pokud neznáte správnou odpověď, vše se dozvíte od naší pohádkové průvodkyně. Na konci prohlídky čeká na všechny hodné děti malá odměna.

Máte rádi princezny a krále? Na úplný závěr navštívíte 77 malých panenek, na kterých si prohlédnete, jaká byla starodávná móda. Princezny nenosily jenom korunky, ale i špičaté nebo ušaté klobouky, paruky nebo ovoce ve vlasech. Králové zase měli kraječky, mašličky a špičaté boty.

Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní jsou prohlídky oživené. „Kromě pohádkové průvodkyně potkáte také anděla v zámecké kapličce a Bílou paní, jak se prochází po chodbě,“ upřesňuje zástupkyně kastelánky Ivana Černá. Děti se jistě budou těšit na to, že se z nich stanou šlechtici. Anděl s mečem v ruce je totiž bude pasovat na princezny a rytíře ze zámku Mníšku. Každý statečný uchazeč o šlechtický titul dostane malý dárek! S andělem se rozloučíme a když vyjdeme na chodbu, určitě potkáme Bílou paní. Možná je to Leontýnka! Prochází se se svíčkou v ruce a mává na děti.

Prohlídky začínají od 16 hodin a je třeba se rezervovat na telefonu 318 590 261.

„Rádi bychom rodiče s dětmi pozvali i do našeho Kouzelného sklepení plného pohádkových bytostí,“ doplňuje průvodkyně Anna Čelouchová. Schodiště do sklepa je sice tajemné, ale našich pohádkových postav se nikdo bát nemusí. Potkáte hodného čerta, princeznu, krále, vodníka a další bytosti. "Zejména zámecký čertík Brdík se na děti moc těší. Vždycky mu zasvítí očičko, když ho děti navštíví,“ prozrazuje paní průvodkyně.

Prohlídky pro děti si prosím rezervujte na tel. čísle zámku 318 590 261.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy