Brňané porazili Chomutov 3:0 a poprvé si připsali tři body

Brno - Hokejisté Komety Brno až ve třetím vystoupení na domácím ledě dosáhli po vítězství 3:0 nad Chomutovem tříbodového zisku. V urputném boji rozhodly branky Tomáše Svobody, obránce Tomáše Žižky a Viléma Buriana. Piráti poprvé vyšli bodově naprázdno.

Téměř polovinu zápasu se však Brňané trápili, i když v první třetině měli výhodu tří přesilovek a hráli 17 vteřin pět na tři. V početní převaze sice dostali protivníka pod tlak, zápolili ale s koncovkou. Často stříleli, jejich pokusy ale s přehledem likvidoval brankář Hanuljak. Pokud se síly na ledě vyrovnaly, dokázali domácí hokejisté jen s obtížemi založit kloudný protiútok. Chomutov se oproti předpokladům nezatáhl do obrany, ale nepříjemně domácí beky napadal hned po ztrátě kotouče.

„Chomutov byl v úvodu zápasu mnohem lepší. Dobře bruslil a přehrával nás. Těžko jsme se dostávali do třetiny soupeře,“ posteskl si obránce Brna Tomáš Žižka.

Sestřih utkání Brno-Chomutov (zdroj: ČT24)

Piráti znepříjemňovali soupeři hru důrazem v osobních soubojích i aktivitou a rychlostí. „Dostali jsme postupně soupeře tam, kam jsme chtěli. Náš záměr se nám ale dařil jen do doby, než jsme inkasovali góly,“ uvedl chomutovský asistent Zdeněk Skořepa.

Domácí kouč Kýhos se pokusil už od druhé třetiny zvrátit průběh hry zredukováním sestavy na tři pětky. Změna postupně pomohla. Brňané se dostali do vyššího tempa a získali tlak. V 31. minutě ukončil jeden a půl zápasu trvající střelecký půst po kolmém pasu obránce Kováčika Tomáš Svoboda, který po chybě chomutovských obránců překonal po sólovém úniku Hanuljaka.

„Doplatili jsme na zbytečnou chybu při zakládání útoku. Svoboda se přede mnou ocitl sám, trefil kotouč po ledě přesně k tyči. Bohužel jsme dostali hodně nešťastné góly, kdy se kotouč odrazil soupeři se štěstím na hokejku,“ řekl brankář Miroslav Hanuljak.

Z hráčů Komety spadl stres ze špatné koncovky a o tři minuty později při signalizovaném trestu Pirátů využili hru bez brankáře. Dočekalova střela sice minula branku, kotouč se odrazil od zadního mantinelu před najíždějícího obránce Žižku, který jej poslal do sítě. Po tomto gólu vzplály emoce a došlo na pěstní souboj mezi bývalými spoluhráči z Komety. Střelec vedoucí branky Tomáš Svoboda i chomutovský Jaroslav Svoboda si za bitku vysloužili pětiminutový trest a vyloučení do konce zápasu.

„Projížděli jsme okolo sebe. Jarda seknul mě, já jsem mu to vrátil. Nedělal bych z toho žádnou vědu. Kluci odehráli druhou půlku skvěle, vycházeli jsme ze zajištěné obrany a nedělali zbytečné chyby,“ uvedl Tomáš Svoboda, který po vyloučení zbytek utkání sledoval z tribuny společně se svými rodiči, které na zápas pozval.

I když se ještě v poslední třetině pokusili hokejisté Chomutova o zvrat, aktivně hrající Brňané je k vážnější šanci nepustili. Naopak při přesilovce využil nečekaný odraz kotouče od mantinelu Burian, který střelou do prázdné branky pečetil vítězství Komety.

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávka: 31. T. Svoboda (Kováčik), 34. Žižka, 56. Burian (Žižka, Kuboš). Rozhodčí: Husička, Polák - Bryška, Lučan. Vyloučení:5:8, navíc Zohorna 10 min., T. Svoboda - Jaroslav Svoboda (oba 5 min. a do konce utkání). Využití: 1:0. Diváci: 6923. 

Brno: Trvaj - Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, D. Nosek, Žižka, Kuboš, Dujsík - J. Káňa, L. Čermák, H. Zohorna - Jakub Svoboda, J. Hruška, T. Svoboda - Burian, Koreis, Dočekal - Mrázek, Němec, Jenyš. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Chomutov: Hanuljak - Malec, Lakos, Pulpán, Šulák, Kučný, Bartejs, Mazanec, Stehlík - Balej, Bartečko, Jaroslav Svoboda - D. Hruška, Divíšek, Hromas - Hřebejk, Sikora, Šagát - Kaše, Kämpf, Račuk. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Veber.