Živě: Dny NATO 2013

Mošnov (Novojičínsko) – Desetitisíce návštěvníků přivítaly Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Hned na začátku programu se divákům v letové ukázce předvedl rakouský Eurofighter Typhoon, těšit se mohou i na seskok výsadkářů či oblíbené letecké akrobatické skupiny. Podrobný program na oba víkendové dny najdete na webových stránkách akce. Automobilů na silnicích kolem letiště je zatím méně než v předchozích letech, a tak dopravní komplikace jsou menší, než pořadatelé očekávali. Program Dnů NATO 2013 sledujte živě na ČT24.

Program třináctého ročníku ostravských, resp. mošnovských Dnů NATO odstartovala dvoumotorová stíhačka Eurofighter Typhoon rakouského letectva. Ta se divákům představila při průletu nad letištní plochou a opět odletěla na svou domovskou základnu. Na ze mi ve statické ukázce pak mohou návštěvníci obdivovat jejího předchůdce, Tornado, jež dorazil hned ve dvou verzích - verze GR.4 britských RAF a také Tornado IDS v barvách německé Luftwaffe.

Celkem se v průběhu víkendu představí letecká technika z patnácti zemí. Nechybí současná špička Vzdušných sil AČR – stíhačky JAS-39 Gripen, bojové letouny L-159 Alca či transportní CASA C-295, bitevní vrtulníky Mi-24 a víceúčelové Mi-171Š. Ve vzduchu se ukážou také elitní stíhačky slovenského letectva MiG-29, Francii bude zastupovat Mirage 2000-5F.

Leteckou historii připomene švédská výprava, ukáže předchůdce dnešních gripenů – stroj Viggen ze 70. let – a Saab 105 ze 60. let. Švédské letectvo připravilo také jednu z atrakcí leteckého dne – prostřednictvím svého KC-130 předvede ukázku tankování ve vzduchu, „krmeny“ budou české gripeny.

Zajímavostí je také alianční letoun včasné výstrahy E3A AWACS, největším exponátem ve statické ukázce je ovšem mohutný ruský transportní letoun An-124 Ruslan, lidé mohli vidět ukázku nájezdu armádního Panduru do jeho nákladního prostoru. Nebude chybět ani vzdušná akrobacie – zajistí ji španělská vrtulníková skupina Patrulla Aspa s pěti stroji EC 120 Colibri a také sedmičlenní Turkish Stars s lehkými nadzvukovými stíhači NF-5.

Dny NATO však nejsou pouze leteckou přehlídkou, pozornosti se proto dostane i pozemní vojenské technice. Kromě Panduru ukáže armáda také obrněná vozidla DINGO 2 a Iveco i tanky T-72M4CZ. Vojenskou historii potom zastoupí prvorepublikový československý lehký tank Škoda LT 35. Ukázky připravili kromě vojáků také policisté, hasiči a vězeňská služba.