Přerov se zbavuje starých krytů, prodá je nájemníkům

Přerov - Dvou desítek krytů civilní obrany se rozhodla zbavit přerovská radnice. Jejich Provoz už podle vedení města ztratil smysl a údržba je drahá. Většina z nich je nefunkční a slouží majitelům a nájemníkům domů, ve kterých se nacházejí, například jako sklepní prostory. Právě jim chce magistrát kryty rozprodat.

Samotná údržba celkem dvaatřiceti krytů stojí město ročně skoro milion korun. Do roku 2015 se chce zbavit 24 z nich. „Odprodá se to jako společná část domu současným nájemcům, tím pádem město nebude muset přispívat do fondu oprav,“ říká referentka oddělení bytové správy Dagmar Navrátilová.

Čtrnáct krytů si magistrát chce pro jistotu ještě ponechat. „Víme, co se děje po celém světě, zbavovat se jich není zatím rozumné,“ konstatuje náměstek primátora Michal Zácha. 

Funkční zůstane třeba velký kryt pod Základní školou J. A. Komenského v Předmostí. Prostory, ve kterých je vše včetně sociálního zařízení, strojovny nebo dekontaminačních místností, je možné zprovoznit do několika hodin. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Škola zatím civilní část prostor používá pro své aktivity. „Využíváme ho k divadelním představením a zřídili jsme tady malé školní muzeum lovců mamutů,“ upřesňuje učitel Vladimír Peška.

Podobně se krytů civilní obrany zbavili také v Jeseníku nebo třeba v Olomouci, i tam bylo koncem 90. let k dispozici několik desítek podobných objektů. „Tyto kryty sloužily především k válečným konfliktům, které v letech následujících neočekáváme. Z uvedeného důvodu byly vyřazeny,“ dodává Jan Langr z olomouckého magistrátu.

Vydáno pod