Z bioplynové stanice v Kozojídkách unikla do kanalizace kejda

Kozojídky (Hodonínsko) – Zásah bezmála čtyřicítky hasičů si vyžádal sobotní únik kejdy z bioplynové stanice v Kozojídkách na Hodonínsku. Kejda vytekla do obecní kanalizace a odtud do místního potůčku. Hasiči pokračují v odčerpávání látky i v neděli. Zda došlo k ohrožení přírody, to zjistí měření Povodí Moravy.

K úniku kejdy, tedy tekutého hnojiva z výkalů hospodářských zvířat a zbytků krmiv, došlo v sobotu brzy odpoledne. Na místo vyrazilo šest jednotek hasičů, kteří začali uniklou kejdu přečerpávat do prázdné nádrže. Hasiči také využili bagry k vytvoření umělých hrází přímo u bioplynové stanice, které zabránily v odtoku další kejdy do kanalizace.

Kejda hospodářských zvířat (skotu, prasat, drůbeže) je tekuté statkové hnojivo, částečně zkvašená směs tuhých a tekutých výkalů hospodářských zvířat a zbytků krmiv s podílem technologické vody.

(zdroj: Wikipedie)

Na místo už v sobotu dorazili také pracovníci Povodí Moravy a odboru životního prostředí. Z vody a půdy odebrali vzorky, jejichž rozbor řekne, zda došlo k ohrožení přírody. Co únik látky způsobilo, to zatím není jasné.