ČEZ v Lipníku investuje do kogeneračních jednotek

Lipník nad Bečvou – Investici v řádech desítek miliónů korun letos v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku připravuje společnost ČEZ Energo. Kromě úprav kotelen by měly vzniknout také hned dvě nové kogenerační jednotky, díky nimž ve městě zefektivní výrobu tepelné a elektrické energie.

„Tato zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla splňují velmi přísné emisní i hlukové limity a oproti oddělené výrobě energií dosahují až devadesátiprocentní celkové účinnosti využití paliva, tedy zemního plynu. Díky tomu jsme schopni nabídnout zákazníkům stabilizaci ceny tepla i při stále rostoucích cenách primárních paliv," uvedl Tomáš Schmied ze Skupiny ČEZ.

Lipník nad Bečvou
Zdroj: ČT24

Investice by měla zastavit růst cen tepelné energie. „Samozřejmě uvažujeme o snížení ceny, ale zatím to nemůžeme konkretizovat, protože nás čeká společný nákup paliva prostřednictvím elektronické aukce. Cenu na příští rok budeme tvořit v závěru letošního roku. Pokud nebude nějaká nečekaná turbulence cen, tak bude zcela určitě příznivější," řekl přeseda představenstva společnosti Teplo Lipník nad Bečvou Vladimír Mikeška.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Městská společnost Teplo Lipník nad Bečvou už dříve do rekonstrukce tepelných rozvodů ve městě investovala 15 milionů korun. Do stavby nových domovních kotelen vložila 2,5 milionu korun a do rekonstrukce zdroje tepla v ulici Zahradní investovala zhruba šest milionů korun. Tepelnou energií nyní zhruba tisíc domácností a několik nebytových objektů.

Firma ČEZ Energo v České republice provozuje více než 60 kogeneračních jednotek o celkovém instalovaném výkonu 23 MWe, které jsou rozmístěny na 25 místech.