„Letos je relativní klid“, říká záchranář Lukáš Humpl

Mošnov – Zdravotnická záchranná služba se podílí na zajištění bezpečnosti návštěvníků Dnů NATO, spolupracuje s armádou a jejich zdravotnickými jednotkami. V prostoru mošnovského letiště má čtyři posádky. Tři mohou zasáhnout okamžitě, další je součástí dynamických ukázek. Zasahovat může také, ale je vyčleněna pro stav nouze.

Kolikrát jste zatím museli na Dnech NATO zasahovat?

Během soboty jsme ošetřili celkem dvanáct lidí, kteří utrpěli drobnější poranění, kolapsový stav nebo alergickou reakci na štípnutí hmyzem. Čtyři pacienty jsme museli transportovat do nemocnice, zbývající jsme ošetřili na místě.

Jak se sanitka s vážně zraněným pacientem dostane do nemocnice, když kolem areálu je tak velký provoz?

Máme v Mošnově vrtulník Letecké záchranné služby, takže vážně zraněného pacienta dostaneme do nemocnice velmi rychle. Kromě klasických přístupových tras máme vytýčeny i nouzové. Máme také svého zástupce v krizovém štábu. Ten rozhoduje o způsobu transportu. V běžných případech zůstávají sanitky v areálu, pacienta si od nás převezme posádka z Nového Jičína, která je v běžném provozu.

Čím se záchranná služba na akci prezentuje?

Máme v programu svoji ukázku letové činnosti, posádka vrtulníku předvádí slanění a ošetření pacienta v nepřístupném terénu. Je to prakticky to, co musí naši zdravotníci několikrát do roka zvládat, zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd. V prostoru statických ukázek mají lidé možnost vidět techniku a vybavení sanitních vozidel. Pod vedením záchranářů si vyzkouší první pomoc nebo srdeční masáž. Několikrát do hodiny děláme také komentované ukázky resuscitací pacienta při dopravní nehodě.