Boršickým zvonům požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner

Boršice (Uherskohradišťsko) - Kostel sv. Václava v Boršicích má opět kompletní sadu bronzových zvonů. Na slavnostní mši je dnes posvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. O ty původní obec přišla za 1. světové války, po ní tu vyzváněly jen zvony plechové.

S dojetím sledovali věřící z Boršic a okolí slavnostní svěcení čtveřice zvonů, kterého se ujal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Slavnostní mši si nechal ujít jen málokdo. „Myslím si, že je to něco nádherného,“ řekla starší žena.

„Já bych byl rád, aby tyto zvony zvonily do širokého okolí i toto poselství - že je potřeba změnit naše myšlení a dát akcent na duchovní bohatství,“ přál si olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Většinu peněz na výrobu čtyř bronzových zvonů, které farnost pojmenovala svatý Václav, svatá Rodina, svatý Cyril a Metoděj a blahoslavený Jan Pavel II., mezi sebou vybrali sami věřící. Jejich výroba a montáž by spolu s úpravami znovice měly stát 1,8 milionu korun.

NO COMMENT: Svěcení boršických zvonů (zdroj: ČT24)

Zvony od srpna vznikaly v dílně Josefa Tkadlece v Halenkově. Zdobí je kromě umělých motivů i otisky přírodních listů. „Jsou důkazem toho, že zvonařina je přesné dílo. Větvičky jsou na nich precizně otisklé,“ popsal v polovině týdne zvonař Josef Tkadlec.

Měkký zvuk bronzových zvonů věřící poprvé uslyší až v polovině října. Teprve tehdy bude dokončena zvonová stolice v kostelní věži.

Zvuk bronzových zvonů se Boršicemi naposledy rozléhal za první světové války. „Do války nám vzali ty původní vzácné zvony, které tu bývaly - byly čtyři plus pátý umíráček. Ten jediný, co tam nahoře visí, se zachoval, protože ho někdo tehdy schoval, protože byl malé hmotnosti,“ popsal boršický farář Anton Kasan.

Provizorně je nahradily zvony plechové, protože po válce nebylo dost materiálu na výrobu bronzových. „Ty zvony zachováme a posuneme je o patro níž, kde bude takové muzeum,“ dodal Kasan.