Jinak zažili své město Ostravané, Olomoučané i Pražané

Praha/Ostrava – Ulice mnoha českých měst se proměnily v promenády bez aut. Ačkoli tradiční den bez aut připadá na 22. září, organizátoři akce Zažít město jinak se rozhodli o den ji uspíšit. V prázdných ulicích potom připravili sportovní či kulinářské akce.

Do akce Zažít město jinak se zapojila například Olomouc, Ostrava a Praha – v centru hlavního města s dovětkem „Pojďte poznat své sousedy do ulic Prahy“. Někteří lidé proto otevřeli dvory svých domů, kde se sešli se sousedy i lidmi odjinud. „Říkali jsme si, že v tom budeme pokračovat, že je to milé,“ řekla o setkání se sousedy obyvatelka domu v novoměstské Školské ulici Marie Zárubová.

Do některých ulic potom místo aut přijely stánky, zahrádky či kulturní akce. Uzavírku pro automobilovou dopravu si po týdnu zopakovalo i pražské Smetanovo nábřeží. Horší to ovšem bylo na Malé Straně, kam auta vyhnaná ze Starého Města opět zamířila. Zácpy v Letenské ulici byly však už menší, spíš nárazové. Na uzavřeném nábřeží se zatím sešlo mnoho lidí, kteří si mohli vybrat, zda navštíví některou z pouličních kaváren, budovu Hollar nebo zamíří třeba ke klavíru. „Tady se mi zdálo, že je program nejzajímavější, hudba pomáhá lepší náladě,“ poznamenala návštěvnice nábřeží Veronika Vránová.

Akce Zažít město jinak se však zdaleka neomezila jen na Prahu. Letos poprvé se do ní zapojila i Ostrava a Olomouc. V moravskoslezské metropoli se ústředím slavnosti stala ulice 30. dubna, v Olomouci Denisova ulice. „Lidé se na ulici spíš míjejí, ani se nepozdraví. Dnes by měli ulici zažít jinak – zastavit se a udělat si pěkné odpoledne,“ uvedl pořadatel ostravského Zažít město jinak Martin Lindovský.

Zažít město jinak je součástí Evropského týdne mobility. Do toho se různými způsoby zapojilo více než 2 000 měst ze 43 států.

Pavla Kubálková a Jiří Loučka o Zažít město jinak (zdroj: ČT24)