Kolik policistů je optimální počet?

Je v Česku hodně policistů, nebo chybí? A platí pravidlo, že čím více mužů zákona, tím méně zločinu a nevyřešených případů? Tato úměra dostává na frak ve Zlínském kraji: přestože tu pracuje nejméně policistů na počet obyvatel, v objasněnosti trestných činů je region na špičce. Zlínská policie také figuruje v druhé nejhorší katastrofě v dějinách České republiky - v tzv. hlavní větvi metanolové kauzy stíhá přes třicet lidí. Názory na to, jak zatočit s kriminalitou, budou v pondělí 7. října tématem volební debaty České televize s volebními lídry Zlínského kraje. Přímý přenos sleduje na ČT24 od 20:00 hod.

Metanolová aféra vypukla skoro na den přesně před třinácti měsíci, 3. září 2012. V Havířově tehdy zemřel po vypití nelegálně vyráběného alkoholu s metanolem 62letý muž - jeho partnerka skončila v nemocnici, otravě ale podlehla též. Nejvíce lidí přišlo kvůli pančovanému alkoholu o život v Moravskoslezském kraji, do současnosti 23. Druhým nejvíce postiženým krajem byl Olomoucký kraj, kde alkohol usmrtil 8 lidí; celkem pak zemřelo 47 lidí. Mnozí z těch, kteří přežili, mají trvalé následky, často v podobě ztráty zraku. Jedná se o druhou nejhorší katastrofu v dějinách samostatné České republiky: více lidských životů si vyžádaly jenom ničivé povodně z roku 1997, kdy zemřelo padesát lidí. 

Kvůli aféře byla vyhlášena prohibice a měnily se i zákony. Výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce, prodejci kvasného a konzumního lihu i lihovin zase budou muset požádat o koncesi. Restauratéři budou moci mít v provozovně otevřenu jen jednu láhev od každého druhu tvrdého alkoholu. Jsou tato opatření dostatečná? Závadný alkohol si vybral své oběti i letos. Policie předpokládá, že v oběhu jsou stále ještě asi dva tisíce litrů otráveného alkoholu z původních zhruba patnácti tisíc litrů.

V Česku je podle informací ministerstva průmyslu a obchodu celkem 185.000 míst, kde je možné prodávat rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu.

Hlavní část metanolové aféry leží právě na bedrech zlínských kriminalistů. V takzvané hlavní větvi kauzy je stíháno 31 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Za obecné ohrožení jim hrozí v případě odsouzení 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Mezi obviněnými je například podnikatel ze Zlína-Kostelce Radek Březina a jeho bratr Tomáš. Policie registruje v této větvi celkem 116 poškozených – jde o 39 zemřelých a 77 dalších lidí z Česka i Slovenska, kteří se alkoholu napili. Zlínský státní zástupce Roman Kafka předpokládá, že obžalobu podá během podzimu. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celé ČR. Obviněno bylo už přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. První tresty už padly; dva překupníci mají jít na osm let do vězení. 

Policie registruje v této větvi celkem 116 poškozených – jde o 39 zemřelých a 77 dalších lidí z ČR i SR, kteří se alkoholu napili. Zlínský státní zástupce Roman Kafka předpokládá, že obžalobu podá během podzimu. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Obviněno bylo už přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Padly už první tresty; například dva překupníci mají jít na osm let do vězení. 

Česko má z Evropy pátý nejvyšší počet policistů

V oblasti kriminality patří Zlínský kraj k nejméně zatíženým krajům - v pořadí všech krajů mu náleží poslední místo. Na jednoho policistu připadá na Zlínsku cca 480 lidí. Průměrná policejní hustota v Česku se pohybuje kolem 300 lidí na jednoho muže zákona. I tak se mohou zlínští policisté chlubit dobrými čísly: loni počet trestných činů v regionu klesl na necelých 9 000, policie zde objasnila skoro 55 % případů. „Toto číslo hodnotím velmi kladně. Nemáme sice tolik registrovaných trestných činů jako většina krajů, nicméně stále platí, že máme na starost nejvíce obyvatel na jednoho policistu v republice. Proto jsem s procentem objasněnosti a pomyslnou stříbrnou pozicí v rámci republiky (po Karlovarském kraji) nadmíru spokojen,“ uvedl na začátku roku po vyhodnocení statistik ředitel krajské policie Bedřich Koutný.

V Česku je letos tabulkově plánováno necelých 39 tisíc policistů.

Několik set jich chybí, tuto situaci chtělo vnitro Jana Kubiceho vyřešit novým náborem a stahováním policistů-úředníků do terénu. V přímém výkonu služby (tzn. ne coby úředníci) aktuálně pracuje přes 31 tisíc policistů spadajících pod krajská ředitelství a zhruba tři a půl tisíce policistů v celostátních útvarech.

Právě počty mužů v uniformě patří k diskutovaným tématům. Za posledních osm let klesly jejich stavy o osm tisíc, přičemž nejrazantnější propouštění postihlo policii za vlády Petra Nečase (ODS). Podle loňské zprávy ministerstva vnitra má ČR v evropském srovnání pátý nejvyšší počet policistů v přepočtu na obyvatele. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina (SPOZ) ale nedávno přislíbil, že se řady policistů rozšíří příští rok o tisíc mužů. Dvě stovky by měly zamířit na sever Moravy – tento region se potýká s jednou z největších kriminalit. V roce 2014 by tak mělo Česko mít celkem 40 tisíc policistů.

Rovněž odborníci se shodují, že počty příslušníků ozbrojených sborů by se měly zvýšit; ruku v ruce s navýšením platů a obnovou techniky. „Kromě zajištění dostatečných platů pro policisty, občanské zaměstnance a zvýšení počtu policistů následuje jako další technické vybavení a investice do majetku, které jsou v posledních letech naprosto minimální a hrozí, že objekty budou chátrat,“ prohlásil šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Místopředseda výkonného výboru Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler poukázal na to, že po lednové amnestii vyhlášené exprezidentem Václavem Klausem došlo k nárůstu trestné činnosti při stejném počtu policistů - a ti jsou tak více zatíženi. Dokonce ještě Nečasova vláda letos v červnu navýšila policejní rozpočet - a důvod? Právě vyšší nasazení policie kvůli lednové amnestii.

Donedávna se vládní ODS ústy poslankyně Jany Černochové ohradila, že by ohledně počtu policistů něco zanedbala – počet 39 tisíc policistů prý zazníval z úst samotné policie jako dostatečný, ČSSD Pecinův krok kvitovala. Pravda bude asi někde uprostřed, jak upozornila Kateřina Konečná (KSČM): „Neměli bychom se dívat jen na kvantitu, ale i na kvalitu policejního sboru a zabránit, aby nám zkušení policisté odcházeli.“

A jak je to s platy?

Příští rok si polepší policisté bojující proti korupci. Rusnokova vláda v demisi začátkem září přidala na jejich platy 15 milionů korun. Peníze by měly plynout i na personální posílení protikorupční složky policie, včetně zřízení nové služebny ve Zlíně. Platy všech policistů, hasičů či dozorců by měla navýšit až nová vláda, která vzejde z podzimních parlamentních voleb. Nová vláda by také podle odborníků měla policistům, hasičům a dozorcům vrátit deset procent z jejich platů, o které jim dříve kvůli škrtům v rozpočtu mzdy snížila a jejichž navrácení slíbila.

Přehled průměrných hrubých měsíčních platů všech policistů:
(zdroj: Policejní prezidium)
 

  • 2007: 31 415 korun
  • 2008: 32 840 korun
  • 2009: 32 660 korun
  • 2010: 32 840 korun
  • 2011: 31 311 korun
  • 2012: 31 326 korun
  • 2013 do srpna: 31 459 korun