Soud řeší případ podnikatele, který bral dotace na cizí pastviny

Ostrava - Rozsáhlé podvody s pozemky rozplétá ostravský krajský soud. Více než padesát zemědělců z Jablunkovska netušilo, že obžalovaný Marián Šimko bere na jejich půdu dotace Evropské unie. Podle žalobce falšoval nájemní smlouvy. Z podobných machinací jsou podezřelí i jeho příbuzní.

Když chtěl Petr Liberda z Jablunkovska pronajmout dceři pozemek, přišel na velký podvod. V Agentuře pro zemědělství a venkov se dozvěděl, že na jeho pastviny dostává dotace muž jménem Marián Šimko. Dva hektary mu ročně vynesly třicet tisíc korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Petr Liberda podal ihned trestní oznámení, Šimko skončil před soudem. Vinu ale odmítá. „Nejsem si vědom, že bych falšoval nějaké smlouvy nebo podpisy,“ řekl obžalovaný. Majitelé pozemků ale u soudu trvali na tom, že podpisy na smlouvách nejsou jejich.

Trestní řízení před soudem čeká také Šimkova bratra Lukáše a jeho manželku. Také oni jsou podezřelí, že za zády majitelů pronajímali jejich pozemky a zneužívali evropské dotace.

Marián Šimko zdůrazňoval, že na pastvinách se hospodařilo. „Jak se celé to nedopatření stalo, nevím,“ tvrdil muž. Podle státního zástupce získal těmito podvody nejméně milion korun.