Kometě vyšel risk se zařazením dvou mladíků do první řady

Brno  - Zranění útočníka Libora Pivka a slabší forma Hynka Zohorny pomohla do sestavy a hned do první formace Komety Brno teprve sedmnáctiletému útočníkovi Pavlu Janyšovi. Trenér Vladimír Kýhos jej zařadil do elitní řady a mládežnický reprezentant se mu za to odvděčil svým prvním extraligovým gólem. I díky němu Kometa porazila Liberec 3:0.

Původně měla elitní formace nastupovat ve složení Zohorna, Čermák, Pivko, ale nakonec v ní zůstal jen kapitán Leoš Čermák. Nejprve místo Pivka naskočil Jan Káňa a poté Zohornu nahradil Janyš.

„Byli jsme k tomuto kroku donuceni, neboť chceme produkovat útočný hokej, který je hodně namáhavý. A ten nejde hrát na tři pětky,“ vysvětlil pozadí tahu asistent trenéra Komety Martin Pešout.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Liberec (zdroj: ČT24)

„Čermák je dost zkušený na to, aby utáhl oba mladíky na křídlech. A dnes byl tento útok nejlepší. Kolotoče v první a druhé třetině v podání této řady se líbily nám trenérům a určitě i divákům. Jenyš i Káňa jsou velkým příslibem brněnského hokeje,“ předpovídá Pešout.

V neděli ve Vítkovicích si Káňa připsal svoji první extraligovou branku. Dnes se tento zápis povedl i Jenyšovi, který si nepředstavoval, jak snadné je někdy v extralize skórovat.

„Burian krásně brankáře Schwarze nastřelil. Ke mě se puk jen odrazil. Už nebylo tak těžké jej dotlačit do branky,“ poznamenal skromně Jenyš, kterému extraligové starty vyneslo pravidlo o povinných mladících na soupisce. Jinak by ještě hrál v juniorském týmu.

„Pravidlo nemusí být až tak dobré, pokud trenér nechá hráče na ledě pouze na jedno střídání. Nám ale trenér Kýhos dává hodně šancí,“ vysvětlil Jenyš, který nečekal, že by se hned mohl dostat do prvního útoku. Přiznává, že je to zcela jiná role, než ve čtvrté řadě. Také proto, že Čermák umí mladým spoluhráčům dokonale naservírovat kotouče přímo na hokejku.

„V extralize se hraje jiný hokej než mezi juniory. Potřebuji si zvyknout. Zdokonalovat musím všechno. Jsem mladý, tak musím makat,“ usmál se Jenyš.

Branky a nahrávky: 46. Jenyš (Burian, Koreis), 55. Koreis (Burian, Dočekal), 60. J. Káňa II (Koreis, Čermák). Rozhodčí: Homola, Minář - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 6432.

Brno: Trvaj - Kováčik, Jan Hanzlík, D. Nosek, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - Jenyš, Čermák, J. Káňa II - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Dočekal, Koreis, Burian - Vondráček, Němec, Holec. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Liberec: Schwarz - Hunkes, Ulrych, Voráček, Čakajík, Výtisk, Kolmann, J. Říha - Pospíšil, Nedvěd, Valský - Bartek, Filippi, Bulíř - Jass, Vampola, Víšek - T. Urban, Zacha, D. Špaček. Trenéři: Hynek a M. Černý.