Po výbuchu žádá Havířov vlastníky o kontrolu prázdných bytů

Havířov - Lidé z domu v Havířově, který před týdnem poničil výbuch, zůstávají v náhradním bydlení. Domů se už vrátili obyvatelé vedlejšího vchodu. Příčinu exploze policisté stále vyšetřují, všechno ale nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu při krádeži v neobývaném bytě. Město kvůli tomu vyzvalo vlastníky domů v Havířově, aby prázdné byty pravidelně kontrolovali.

Od výbuchu v Havířově-Šumbarku uplynul více než týden, explozi v domě stále připomínají rozpadlé zdi a plachta nahrazující střechu. Lidé z vedlejšího vchodu se už vrátili domů. Mezi nimi i čtyřiasedmdesátiletá Lucie Kuhnelová.

„Necítím se tady dobře. Nevím, co mám dělat,“ říká žena. Tvrdí, že se neobejde bez prášků na uklidnění. Nebezpečný výbuch má stále před očima. „Tady jsme seděli, když to začalo praskat. Najednou se ozvala rána a vše se dalo do pohybu,“ vzpomíná.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Na základě této nehody vedení města přemýšlí, jak zvýšit bezpečnost v nájemních bytech. Svolalo kvůli tomu speciální pracovní komisi. Také vyzvalo vlastníky bytů, aby pravidelně kontrolovali, zda v nich bydlí jen počet lidí dohodnutý nájemní smlouvu. Zástupci města je také požádali, aby kontrolovali prázdné byty.

Dům, který v havířovské části Šumbark poškodil výbuch, patří společnosti RPG. Ta prý denně kontroluje desítky bytů. Mluvčí frimy Petr Handl řekl, že se to někdy neobejde bez problémů. „Bez svolení nájemce nemůžeme do bytu vstoupit. Ověřit počet osob, které tam bydlí, bývá proto někdy komplikované,“ řekl.

Pro objasnění příčiny výbuchu budou zásadní výsledky znaleckého zkoumání, na které teď kriminalisté čekají. Vedle nehody při krádeži pracují s verzí úmyslného trestného činu a technické závady.