Unikátní lobodický zásobník plynu má vylepšenou technologii

Lobodice - Unikátní podzemní zásobník plynu v Lobodicích na Přerovsku má vylepšenou technologii. Soukromá společnost tam nainstalovala nový kompresor, pomocí kterého může vtlačovat plyn do podzemí nezávisle na aktuálním tlaku v přepravní soustavě. Investice za sto milionů korun zvýší bezpečnost dodávek plynu na severní Moravě.

„Je to aquiferový zásobník, jediný takový v České republice. A je to také vůbec nejstarší zásobník plynu u nás,“ vysvětloval Oldřich Petržílka z Českého plynárenského svazu.

Na to, že v konkrétním místě u Lobodic lze plyn uchovávat ve vodou ohraničené porézní hornině, která se nachází více než čtyři sta metrů pod zemí na ploše asi sedmi a půl kilometru čtverečních, přišli už za II. světové války Němci. Hledali tam ropu.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Prováděli seismické průzkumy a našli vhodnou strukturu. Na vrtání už ale nedošlo,“ líčil vedoucí provozu podzemního zásobníku Josef Divina.

Roku 1958 se na základě dochovaných materiálů začaly dělat průzkumné sondy. O tři roky později začal fungovat podzemní zásobník na svítiplyn, v devadesátých letech byl pak přestavěný na zemní plyn.

Nový kompresor teď umožňuje, aby plyn doputoval do zásobníku, i když je nízký tlak, což dříve nebylo možné. Speciální zásobárna pojme více než sto osmdesát milionů kubíků plynu.