Umění je stav duše, tvrdí výstava psychicky nemocných

Kroměříž - Kresby, malby a grafiky vystavené v kroměřížské Galerii v podloubí nejsou obyčejná umělecká díla. Jsou to kousky životních osudů a psychiatrické terapie. Jejich autory jsou totiž klienti psychiatrické nemocnice. Pomocí arteterapie se vyrovnávají s minulostí, domácím násilím nebo závislostí.

„Na počátku nabízím zaměření na to, co klient říká a co je skutečnost. Obecně platí, že my dospělí jsme často zanesení rozumovými obranami, omluvami a výmluvami,“ vysvětlila na stránkách Psychiatrické nemocnice v Kroměříži arteterapeutka Emilie Rudolfová. Mnoho klientů se s traumatickým zážitkem nebo drogovou závislostí snaží vyrovnat nalháváním. Snaží se působit vyrovnaně a proto se dlouhodobě přetvařují. Tato maska je pak přivedla až do Psychiatrické nemocnice v Kroměříži.

První, čeho si člověk v tamním ateliéru všimne, je nápis na rámu dvěří: „Kdo nemá rány, posmívá se jizvám.“ Velká část klientů, kteří anonymně vystaví svá díla ve spolupráci s Muzeem Kroměřížska, se potýká se závislostí. Podle slov arteterapeutky Rudolfové hledají závislí lidé kdo nebo co způsobilo, že jsou nyní v psychiatrickém ústavu. Příčina je přitom často v dětství, kdy se potýkali například s domácím násilím.

O své práci hovoří arteterapeutka Emilie Rudolfová (zdroj: ČT24)

Pacienti a výtvarníci v jedné osobě si o svých zážitcích vedou deníky. Skrze umělecké dílo se pak snaží vyrovat s křivdami a změnit svůj životní postoj. Není výjimkou, že při tvorbě pláčou. Silně emotivní díla lidí, kteří trpí různými psychickými problémy, jsou v Kroměříži k vidění už podeváté. Po tříleté pauze se vrací do Galerie v podloubí. Podle organizátorů nemá rozsah a tradice výstavy v Evropě obdoby. Mottem letošní výstavy je heslo „Umění je stav duše“, které návštěvníkům připomíná, že nekoukají na klasické obrazy, ale na nejintimnější zpověď  lidí, které životní peripetie dovedly až za zdi psychiatrie.

  • Díla klientů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži jsou anonymní zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5077/507633.jpg
  • Místo obrazů osobní výpověď zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5077/507634.jpg
  • Často bývá rozdíl mezi slovní výpovědí klienta a jeho uměleckým dílem zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5077/507629.jpg
  • Výstava je k vidění až do začátku listopadu v Galerii v podloubí zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5077/507628.jpg

Výstava Umění je stav duše

Výstava děl klientů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži je k vidění až do 3. listopadu v Galerii v podloubí. Dospělí za výstavu zaplatí 60 korun, snížené vstupné je 40 korun. Jedna vstupenka platí na všechny výstavy a expozice Muzea Kroměřížska. Otevřeno je celoročně mimo pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Galerie sídlí na Velkém náměstí v Kroměříži.