Luhačovice prodávají Říční a sluneční lázně od Dušana Jurkoviče

Luhačovice - Unikátní dílo Dušana Jurkoviče je na prodej. Lázně Luhačovice už nemají peníze na údržbu chátrajícího areálu. Říční a sluneční lázně jsou na prodej už dva měsíce, zájemce se zatím nenašel. Ačkoliv prodejní cenu vedení města odhaduje na cca 50 milionů korun, rekonstrukce by spolykala další čtvrt miliardu korun. Na prodej jsou také Slatinné lázně a Vodoléčebný ústav.

Řadu let chátrající areál je pro Luhačovice spíše břemenem. Sluneční lázně jsou součástí léčebného komplexu a s novým majitelem musí zůstat pohled na areál stejný. Zájemce tedy musí počítat s tím, že ve středu lázní i nadále bude nízký kamenný bazén obklopený dřevěnými kabinkami. „Pořádali se tam nejrůznější společenské události, pikniky, zábavy, hrála tam hudba,“ zavzpomínala na prvorepublikovou slávu lázní Blanka Petráková, vedoucí Muzea Luhačovického zálesí.

O možném využítí nechtějí zatím Luhačovičtí spekulovat. Když město v létě lázně alespoň dočastně zpřístupnilo, zájem ze strany hostů byl velký. Ačkoliv se v bazénu nedá plavat, maximálně zchladit, přesto si lidé nenechali ujít koupel ve slunečních paprscích.

Nejdražší je na celém komplexu bezesporu jméno jeho architekta - Dušana Jurkoviče. Právě díky Jurkovičovým stavbám uvažovaly Luhačovice o zápisu do prestižního Seznamu světového dědictví UNESCO. Budoucí majitel však musí mít na paměti, že jde stále o památku, která spadá do komplexu lázeňských budov. „Nejlepší řešení je najít někoho, kdo bude mít prostředky a nápad,“ naznačil své přání ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

O slunečních lázních hovoří ředitel Eduard Bláha (zdroj: ČT24)

Říční a sluneční lázně v Luhačovicích

V novostavbě Říčních a slunečních lázní se projevilo „japonizující“ pojetí některých mladších Jurkovičových staveb, charakteristických jednoduchým rastrem a geometrizací tvarosloví. Tomuto pojetí vychází vstříc dispozice plovárny, tvořená elementárním sériovým prvkem opakujících se kabin, vymezujících nádvoří s bazénem uprostřed. Plovárna napájená z říčky Šťávnice byla v původním duchu několikrát upravena, zejména ve 20. letech 20. století v souvislosti s přístavbou sousedního Vodoléčebného ústavu a s rozdělením plovárny na mužskou a ženskou část. Při těchto úpravách byly doplňovány další kabiny a plovárna prodloužena oběma směry (včetně bazénu), což znamenalo mimo jiné posun vstupního pavilonu cca o 20 metrů směrem k ulici.

Areál koupaliště dnes téměř není využíván, i když jeho funkce nebyla změněna. Důvodem je nižší komfort oproti moderním zařízením. V převlékacích dřevěných kabinách je zachováno původní vybavení: zrcadla, poličky se zásuvkami, lavice a stoličky.

Zdroj: Lázně Luhačovice

Návštěvníci slunečních lázní Luhačovice
Zdroj: ČTK/Machalínek Lukáš