Vláda připravila dvacet protikrizových opatření

Praha, Ostrava - Vláda schválila návrhy ministerstva průmyslu a obchodu, které by měly pomoci řešit problémy Moravskoslezského kraje spojené s krizí těžkého průmyslu a hrozbou propouštění v OKD a dalších podnicích. Opatření je celkem dvacet. Vláda už na část z nich vyčlenila peníze. Další pokles poplatků za obnovitelné zdroje, po kterém především volají průmyslníci, ale stát nechystá.

Ministerstvo zveřejnilo seznam finančních opatření, který počítá například s miliardou na pokračování čištění ostravských ropných lagun nebo třemi miliardami na různé rekultivace, třeba odvalu v Ostravě-Hrabůvce. Slibuje také snížení poplatku za vynětí orné půdy ze zemědělského půdního fondu při zakládání průmyslových zón.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Vláda souhlasí se zmírněním tlaku na znečišťovatele ovzduší, kteří patří zároveň k největším zaměstnavatelům v Moravskoslezském kraji. Ve svém protikrizovém balíčku doporučuje nenařizovat firmám přísnější ekologické limity než Evropská unie.

Ropné laguny na Ostravsku
Zdroj: ČT24

Rusnokova vláda slibuje rovněž výhodnější pobídky za vytváření pracovních míst, výhodné úvěry pro podnikatele, nasměrování evropských peněz do kraje a podobně. Návrh počítá také s analýzou možného snížení cen elektřiny a podle návrhu ČSSD také se znovuustavením vládního zmocněnce pro kraj, který by měl koordinovat požadavky průmyslníků, kraje a státu.

„Jsem rád, že ostatní ministři přistupovali k našim návrhům věcně a vstřícně a podařilo se opatření v krátké době schválit,“ komentoval jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Jiří Cienciala
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Krizový štáb se bude dál scházet

Zda a jak rychle se schválená opatření projeví, je otázka. Například podle vedoucího katedry ekonmie ostravské Vysoké školy báňské Tomáše Wroblovského narychlo spíchnuté nápady nikam nevedou. „Vláda by se měla zaměřit spíše na dlouhodobé kroky jako zjednodušování administrativní zátěže, vynutitelnost práva, a to nejen pro kraj, ale pro celou ekonomiku,“ uvedl Wroblovský.

Mluvčí ministerstva Jana Dronská informovala, že krizový štáb se bude dál pravidelně scházet a návrhy bude doplňovat.

Ministři se zabývali také situací v OKD. „Stále platí, že vláda nehodlá finančně pomáhat soukromému vlastníkovi, ale s ohledem na tisíce pracovních míst chceme a budeme jednat o všech možnostech, které by mohly přispět k prodloužení těžby po roce 2014,“ zopakoval Cienciala.