Policie zadržela muže, který způsobil výbuch bytu v Havířově

Havířov - Kriminalisté dopadli viníka výbuchu plynu v domě v Havířově na Karvinsku. Jde o čtyřiačtyřicetiletého bývalého obyvatele zničeného bytu, který se k činu přiznal, řekl dnes v Ostravě kriminalista Jaroslav Labaj. Policie uvedla, že motivem byla špatná životní situace obviněného. Muž je nyní bezdomovec a do bytu se nelegálně vrátil, výbuch údajně způsobil úmyslně, protože sousedé chtěli, aby byt opustil.

Policisté dnes potvrdili informace, že se do bytu nelegálně vrátil a nějakou dobu tam opět pobýval. Posledním nájemníkem bytu byl otec obviněného muže. Stíhaný v něm bydlel jako podnájemník. Po smrti otce v bytě ještě nějakou dobu žil s další osobou, neplatili ale nájemné, a proto více než před rokem museli byt opustit, nedávno se do bytu ale vrátil. Sousedům to vadilo a snažili se, aby byt opustil. Právě tyto spory měly být hlavním důvodem, proč muž manipuloval s přívodem plynu a nahromaděný plyn nechal explodovat.

Policisté muže hledali několik dní. Dopadli ho v úterý. Kriminalista také uvedl, že obviněný byl v minulosti několikrát odsouzen. Šlo především o tresty za majetkovou trestnou činnost.

Dům patří společnosti RPG. Její mluvčí Petr Handl řekl, že neměli informaci o tom, že by v bytě někdo dlouhodobě bez povolení přebýval. „Poslední kontrolu jsme tam provedli v květnu,“ řekl. Uvedl ale, že na místě po výbuchu se o černém nájemníkovi mluvilo. „Apelujeme na obyvatele našich domů, aby sledovali, zda se v domech nepohybuje někdo cizí. Navíc by měli důsledně zavírat vchodové dveře,“ uvedl.

Policie zadržela muže, který způsobil výbuch bytu v Havířově (zdroj: ČT24)

Exploze otřásla havířovským Šumbarkem v neděli 15. září, hasiči evakuovali obyvatele zasažené budovy i lidi z dalších domů bloku, celkem 27 osob, mezi nimi i dvě děti. Nikdo neutrpěl zranění, prostory, kde se exploze stala, byly neobydlené. Výbuch poškodil i sousední byt, část obvodových zdí úplně chybí.

Za poslední rok zažilo Česko tři ničivé výbuchy plynu – v únoru ve Frenštátu, v dubnu v Praze a v září v Havířově. Jediný dům, který kvůli katastrofě spadl, však byl ten první. K zemi nakonec nepůjde bytový dům v Havířově, statik demolici nenařídil.