Kvitová je na turnaji v Tokiu v semifinále, Šafářová vypadla

Tokio - Petra Kvitová zvládla v Tokiu dva zápasy během dne a počtvrté v sezoně si zahraje semifinále turnaje WTA. Sedmá nasazená nejdříve dopoledne porazila v dohrávce třetího kola Američanku Madison Keysovou dvakrát 6:2 a večer zdolala ve čtvrtfinále i Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4 a 6:1. S turnajem se naopak rozloučila Lucie Šafářová, která po sérii osmi vítězství a titulu z Québecu podlehla Dánce Caroline Wozniacké po boji 6:2, 3:6 a 2:6.

„Možná jsem poprvé od juniorek hrála dvě dvouhry v jeden den a jsem ráda, jak jsem to zvládla. První zápas jsem vyhrála rychle, což bylo dobře, a dokázala jsem se zkoncentrovat i na ten druhý,“ řekla na kurtu Kvitová. V Tokiu si zopakuje semifinále z roku 2011, ale na případný titul zatím nemyslela. „Teď jsem nadšená ze semifinále a musím se soustředit na další zápas,“ uvedla.

Všechny tři letošní účasti v semifinále proměnila Kvitová v postup do boje o titul, který získala v únoru v Dubaji. V japonské metropoli bude proti české wimbledonské vítězce stát bývalá světová jednička Venus Williamsová z USA, se kterou má bilanci 1:1.

Zápas s osmnáctiletou Keysovou rozehrála Kvitová už ve středu, ale v první hře byl kvůli dešti přerušen. Dohrávku třiadvacetiletá česká hráčka zvládla, odvrátila všech pět brejkbolů a postoupila za hodinu a čtvrt.

Následně se odhlásila ze čtyřhry a v duelu s Kuzněcovovou předvedla jeden ze svých nejlepších výkonů v roce. Dobře se pohybovala, hrála rychle a bez zbytečných chyb. V prvním setu odvrátila dva brejkboly a v desátém gamu díky tvrdým returnům a vítězným míčům vzala Rusce podání. Ve druhé sadě už dominovala.

Lucie Šafářová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Šafářová si přivezla z Kanady do Japonska dobrou formu a tři zápasy včetně dvou proti nasazeným soupeřkám zvládla. I čtvrtfinále s Wozniackou výborně rozehrála. Dvakrát sebrala bývalé světové jedničce servis, vedla už 4:0 a první set rodačce z Brna jasně patřil. Dánská soupeřka se pak ale začala rapidně lepšit.

Druhou sadu rozhodl brejk Wozniacké v šestém gamu a od té doby byla lepší hráčkou na kurtu. Šafářová měla problém čelit jejímu servisu a do hry už se nedostala. Wozniacké podlehla letos podruhé, v únoru v Dubaji měl jejich zápas jasný průběh. Dnešní třísetová bitva trvala bez tří minut dvě hodiny.