Před soudem nestojí všichni viníci, shodují se právníci obžalovaných

Nový Jičín - Právníky zastupující obžalované, kteří před neštěstím ve Studénce pracovali na rekonstrukci silničního mostu, spojil znalecký posudek Miloslavy Pošvářové. Shodují se teď v tom, že je potřeba rozšířit počet obviněných. A připouštějí také, že seznam obětí není úplný.

Zdravotní sestra z Dětřichova Naděžda Tomčíková, která jako první začala ošetřovat raněné cestující rychlíku, tvrdí, že sama pomáhala lidem, kteří nefigurují mezi poškozenými.

„Řada lidí v panice utekla pryč. Chápu, nemám jim to za zlé, ale opravdu si myslím, že raněných bylo ve skutečnosti více,“ uvedla Tomčíková, která organizuje setkání obětí a už poněkolikáté přijela sledovat probíhající soudní proces. Aktuálně byl na programu posudek Miloslavy Pošvářové doplněný působivou vizualizací.

Animace k neštěstí ve Studénce
Zdroj: ČT24

Dvě stavební firmy až dosud sváděly vinu jedna na druhou. Nyní se Bögl a Krýsl a ODS-Dopravní stavby Ostrava shodují a ptají, kdo stavbu povolil. A kdo další by tedy měl nést odpovědnost.

Petr Grobelný: Zodpovídat se má také kraj, hlavní projektant a České dráhy

„Všichni si uvědomují, že minimálně z padesáti procent nesou vinu další subjekty, které před soudem nestojí - krajský úřad, hlavní projektant a zejména České dráhy,“ uvedl advokát Petr Grobelný, který zastupuje obžalovaného Michala Fonioka z ODS-Dopravní stavby Ostrava.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Zmocněnec firmy Bögl a Krýsl Radek Ondruš dodal, že bylo chybou omezit vyšetřování pouze na okolnosti pádu mostu. „Znamená to předhodit poškozeným jenom pár dělníků nebo techniků. Ale cílem by mělo zjistit, kde byla systémová chyba,“ řekl.

Projektant, zástupci investora i stavebního úřadu vystupují v případu v roli svědků. Mezi obžalovanými ze soukromých firem je jen technik krajské správy silnic - Ladislav Novický.

Aleš Kopal: Případné stíhání dalších lidí zvážíme po výslechu znalců

Státní zástupce připustil, že obviněných může být ještě více. „Budeme zvažovat případné trestní stíhání dalších lidí po výslechu všech znalců,“ řekl žalobce Aleš Kopal.

Znalci ale budou hrát v objasňování neštěstí hlavní roli ještě minimálně dva roky. Na spravedlnost i možnost odškodného tak budou oběti čekat dlouho. Naděžda Tomčíková na velkou spravedlnost, která by zasáhla i do vyšších pater, moc nevěří. „Stačí jim asi pár lidí, na které to jakoby hodí,“ řekla České televizi.