Za korupci a zmanipulované zkoušky řidičů v Ostravě padly podmínky

Ostrava - Okresní soud rozhodl v případu podvodů při vydávání řidičských průkazů na ostravském magistrátu. Čtyři obžalované, mezi nimiž jsou instruktoři a provozovatelé autoškoly, potrestal podmínkami. Dalších pět obžalovaných senát zprostil viny pro nedostatek důkazů. Rozsudek zatím není pravomocný, protože odsouzení i státní zástupkyně se odvolali ke krajskému soudu.

Nejpřísnější trest dostal za zmanipulované závěrečné zkoušky řidičů z povolání majitel jedné z největších ostravských autoškol Tomáš Glatz. Soud ho potrestal tříletým trestem, který je podmínečně odložený na zkušební dobu tří let. Má také zaplatit pokutu dvě stě tisíc korun a na dva roky má zakázáno provozovat autoškolu. Obžalovaný Glatz se odvolal a řekl, že takový trest je pro jeho podnikání likvidační. Soud však považuje jeho provinění za závažné.

„Řidič, který složil zkoušky podvodem a bez potřebného množství jízd a teorie představuje nebezpečí pro ostatní,“ řekl expert na dopravu Pavel Rakus.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podmínky a pokutu dvě stě a sto tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky dostali i dva dnes už bývalí zkušební komisaři ostravského magistrátu, kteří navíc podle obžaloby vzali za bezproblémové složení zkoušek úplatek sto osmdesát tisíc korun. Třetí zkušební komisař vyvázl s podmínkou za navádění, ale zkoušet řidiče může dál.

„Jeden z úředníků se vrátil na své původní místo, další dva dále pracují na magistrátu, ale mají na starost jinou agendu,“ reagovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská na dotaz, jak se úřad vypořádal s proviněním zaměstnanců.

Tento případ není v Česku ojedinělý. Nedávno obvinili policisté zkušebního komisaře z Jindřichova Hradce. I on společně s majitelem autoškoly zařizoval lidem bez prověřených znalostí za úplatky řidičské průkazy.