Bezručova chata na Lysé hoře už má hrubou stavbu

Beskydy – Na kultovním beskydském vrcholu Lysé hoře vrcholí stavby dvou chat. Replika turistické Bezručovy chaty už má hrubou stavbu, druhá chata Maratón se otevře koncem letošního roku. Na místě Bezručovy chaty, která vyhořela před pětatřiceti lety, staví Klub českých turistů její věrnou repliku, která bude vybavena ekologickým vytápěním.

Stavba za asi třicet milionů začala v roce 2012. Na hrubou stavbu už padla polovina z odhadovaných celkových nákladů.

„Chceme, aby na vrcholu Beskyd stála skutečná turistická útulna, která bude vlídná k turistům a nebude drahá,“ řekl čestný předseda klubu Jan Havelka. Projekt počítá s rychlým občerstvením a restaurací se sto dvaceti místy u stolu, budou tam také pokoje k pronajmutí. Turisté plánují otevření stálé expozice karpatské flory a fauny, do chaty chtějí umístit dalekohled na pozorování oblohy, východní štítovou zeď chaty chtějí využívat jako lezeckou stěnu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Lysá hora leží v katastru obcí Krásná, Malenovice a Ostravice, které s financování stavby podle svých možností pomáhají. „Letos jsme přispěli dvěma sty padesáti tisíci, další sumu pošleme na účet turistů na začátku příštího roku,“ uvedl starosta Ostravice Miroslav Mališ z TOP 09. Malenovice stavbu podpořily sto tisíci. „Předpokládám, že v příštím roce se mi podaří prosadit dalších sto tisíc,“ řekl starosta vesnice Vladimír Malarz.

Klub českých turistů chce Bezručovu chatu otevřít v roce 2015. Stavba roste pomalu. Leží v prvním pásmu ochrany přírody v blízkosti rezervace Mazák a staveniště podléhá přísným podmínkám ochrany přírody, což mimo jiné znamená, že stavět se může jen od půlky července do konce září.

Těsně před dokončením je další chata, kterou hned vedle staví soukromý podnikatel. S prvními návštěvníky počítá nejpozději v polovině prosince.

Na Lysé hoře v současné době funguje několik chat, které však zcela nesplňují představy turistů o tom, jak má vypadat horská chata na tak kultovním místě. Na vrchol chodí denně i stovky lidí, někteří jsou sdruženi v Klubu přátel Lysé hory. Říkají si lysaři a na svou horu si zaběhnou pokud možno každý den.

Vydáno pod