Folklorika má od září „nový kroj“

Podzim si můžete vychutnat taky ve znamení folklóru. Folkloriku, která se sloučila s Folklórním magazínem, nově připravují týmy z Brna, Ostravy i Prahy. V jednotlivých dílech se dostává do popředí dokumentární přístup a tvůrci se zaměřují na folklór, který vychází ze skutečných lidí.

I když se teď jednotlivé díly můžou lišit svojí poetikou a autorským vkladem, všechny štáby vycházejí ze stejného základu: „V přeneseném slova smyslu je kroj v celé zemi ze stejné látky, podobně zdobný, ale používá jiné barvy a vzory, a to chceme ukázat,“ vysvětluje vedoucí dramaturg Richard Komárek. „Folklorní pořady České televize mapovaly v posledních letech především lidovou kulturu ve známých regionech Moravy a Slezska. Od září divákům nabídneme i méně frekventovaný pohled do národopisných oblastí Čech,“ doplňuje scenáristka a režisérka pražských dílů Renata Šáchova.

„Na folklór se často dívá jako na něco za sklem, na něco, co je ve vitríně a nesmí se na to sáhnout. Od podzimu nechceme vyrábět pořad-výklad, ale pořad-život, to znamená zprostředkovávat folklór pomocí příběhů a postav, které nežijí jen v krojích,“ představuje Komárek nový cíl. „Je zajímavé například zjistit, kolik lidí na jihu Čech se dnes věnuje výrobě skleněných perel, vinutek a korálků. Přitom jejich velkovýroba v pateříkových hutích už dávno na Šumavě zanikla. Nebo kolik současných lidových malířů se zabývá podmalbami, ač bychom si mohli myslet, že naivistické obrázky na skle patří už dávno do historie,“ dokazuje zaměření na živou lidovou tradici Šáchová.

Na podzim se diváci mohou těšit například na díl o odzemku nebo o česneku, který dokonce má svůj festival. Staronová Foklorika slibuje taky více cestování, hned v prvních dílech pozve třeba na návštěvu rakouské obce Sandl, jejíž malířství na skle bylo zapsáno na seznam nehmotných kulturních statků UNESCO. A začátek listopadu slibuje dávku tajemna – ke slovu se dostanou pamětníci, kteří se kdysi v Krkonoších účastnili spiritistických seancí. Sledujte živý folklór každou sobotu v 10:00 na ČT2.