Výrobci kyselého zelí denně ochutí a ušlapou stovky hlávek

Tlumačov - V rodinném zahradnictví v Tlumačově naloží každý rok pětadvacet tun zelí. Jejich oblíbený recept nesmí vynechat cibuli, sůl, kmín nebo hořčičné semínko. Existuje ale i celá řada regionálních a rodinných receptů. Milovníci jedné z nejzdravější zeleniny si ji tak mohou pokaždé naložit na jiný způsob.

„Já mám nejraději, když jsou příměsi přírodní, aby i to mléčné kvašení bylo z přírodních produktů,“ vysvětlila Marie Talašová z tlumačovského zahradnictví. Na zelí nedá dopustit především pro jeho vysoký obsah vitamínů. Zelí dodává tělu vitamín C, ale také vápník, sodík či draslík.

Pro nakládání je ideální bílé zelí krouhárenské, které se dobře zpracovává. Co nejčerstvější zelí po nákupu je dobré rychle naložit do speciálního hrnce, tzv. zeláku. Nahoře zúžená nádoba chrání zelí před vzduchem a je vybavena také járkem pro přísun vody, aby zelí déle vydrželo. Marie Talašová šlape zelí v kádi i několik hodin denně. „Když máte za den našlapat několik hrnců a beček, tak nohy hodně bolí. Je důležité, aby vystoupala nahoru šťáva, a aby tam nebylo moc vzduchu,“ vysvětlila Talašová.

No comment: Nakládání zelí v Tlumačově (zdroj: ČT24)

Některé rodinné recepty přidávají k zelí, cibuli, kmínu, soli a hořčičnému semínku také pepř, křen nebo kopr. Tlumačovská receptura doporučuje na deset kilo zelí jedno kilo cibule.

Když se nakrouhané zelí smíchá s ingrediencemi, pěchuje se do nádob. Důležité přitom je, aby bylo zelí vždy dobře ponořené. Jakmile zůstane zelí na vzduchu, začne okamžitě hnědnout. Dva až tři týdny probíhá při pokojové teplotě tzv. mléčné kvašení. Až poté se zelí uskladní v chladu.

  • Nakládání zelí zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5085/508417.jpg
  • Důležitý je poměr cibule zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5085/508413.jpg
  • Nakládání zelí zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5085/508412.jpg
  • Nakládání zelí zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5085/508414.jpg

Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

V dobách, kdy neexistovaly mražené potraviny a potraviny z jižní polokoule nebyly dostupné ve střední a severní Evropě, poskytovalo kysané zelí zdroj důležitých živin během zimy. Mělo svůj význam i v mořeplavbě - například kapitán Cook si s sebou na cesty brával zásoby kysaného zelí, které, díky obsahu vitamínu C, pomáhalo zabránit kurdějím. Německé námořnictvo v tomto pokračovalo dokonce i v dobách, kdy to britské přešlo na citróny.

Zdroj: Wikipedie