Pravicoví radikálové se v Ostravě střetli s policií

Ostrava – Účastníci mítinku radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti se střetli s policií na náměstí v Ostravě-Zábřehu. Asi tisícihlavý dav se pokusil dostat k ubytovně nedaleko náměstí SNP, v níž žijí hlavně Romové. Někteří radikálové házeli na policisty skleněné lahve, kameny a petardy. Těžkooděnci použili slzný plyn či dělobuchy. Policie zadržela 23 lidí, mezi nimi i několik žen.

Šéf DSSS Tomáš Vandas sice účastníky „protestu proti rozšiřování ubytoven pro nepřizpůsobivé“ vyzval, aby se vyhnuli násilí, ale ještě při oficiální částí shromáždění jeden z přítomných řečnickým mikrofonem vyzval k útoku na nedalekou ubytovnu.  

Dav se po ukončení mítinku dal skutečně na pochod. Zastavil se až nedaleko ubytovny, kde se tvrdě střetl s policejními těžkooděnci. Pokřikování a divokou gestikulaci vystřídaly detonace dělobuchů, petard a zvuk tříštícího se skla z rozbitých lahví. Těžkooděncům se podařilo hlavní část agresivního davu vytlačit z náměstí dál od problematické ubytovny. Střety ale pokračovaly.

Účastníci protestu obíhali v temných uličkách kordony policistů. Ze zálohy na ně pak útočili kameny a skleněnými lahvemi. Na místě zůstaly povalené kontejnery na odpadky, polámané dopravní značky, vytržené koše. Pro zvládnutí situace policisté použili slzný plyn. Přibližně po hodině potyček a drobnějších výpadů se policistům podařilo dav rozptýlit natolik, že se situace začala zklidňovat.  

Ještě před demonstrací radikální DSSS se nedaleko náměstí SNP a ubytovny konala protestní akce Romů. Původně avizovali, že chtějí demonstrovat za lepší sousedské vztahy. Akce ale spíše připomínala předvolební mítink Strany zelených. Transparenty drželi v rukou lidé, kteří jsou v čele moravskoslezské kandidátky pro volby do Sněmovny. Zdejší Romové na místě nebyli. Zato přišla řada jejich nespokojených sousedů. Vše skončilo pouze slovními potyčkami.

Policie v Ostravě se střetla s radikály (zdroj: ČT24)
Vydáno pod