NWR prodá koksovny OKK skupině Metalimex za téměř 2,5 miliardy korun

Ostrava – Koksovny OKK v Ostravě koupí skupina Metalimex. Její vlastník a bývalý spolumajitel OKD Petr Otava je dostane za 95 milionů eur (zhruba 2,44 miliardy korun). Prodej by měl proběhnout ještě do konce tohoto roku. Vlastníkem koksoven je firma NWR, pod kterou patří i Ostravsko-karvinské doly. Společnost se také chystá uzavřít důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Považuje ho za ztrátový.

Prodej OKK musí na valné hromadě schválit akcionáři. Zabývat se jím budou také příslušné orgány na ochranu hospodářské soutěže a regulační orgány.

„Členové představenstva NWR jsou přesvědčeni, že prodej OKK je významným krokem na cestě k efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební činnosti,“ prohlásil předseda představenstva NWR Gareth Penny. NWR hodlá čistý výtěžek reinvestovat do své základní činnosti do dvanácti měsíců od realizace.

OKK tvoří v rámci skupiny NWR samostatný segment, má nezávislé vedení a zaměstnance. V současné době provozuje jediné zařízení v Ostravě – Koksovnu Svoboda. Koksovna provozuje čtyři koksárenské baterie.

Petr Bártek, analytik České spořitelny:

„Ta cena je celkem dobrá. My jsme očekávali asi 80 milionů eur. Jde zhruba o šestinásobek průměrných provozních zisků před odpisy. S ohledem na to, jak v současné době vypadají ceny uhlí, to NWR pomůže.“

Koksovny OKK
Zdroj: ČT24/NWR

Těžební průmysl se nyní na celém světě potýká s problémy. Důvodem je hlavně nižší poptávka ze strany Číny. Za poslední dva roky ceny koksovatelného uhlí klesly více než o polovinu.

NWR se dlouhodobě nedaří

Těžební firma NWR už v červenci přiznala, že letos prodá o sto tisíc tun koksu méně, než čekala – podle odhadů asi jen šest set tisíc tun. „NWR dneska prodává v průměru za nižší cenu, než je schopné uhlí vytěžit. To vede ke ztrátám na provozní úrovni a samozřejmě i ke ztrátám čistého zisku,“ konstatoval hlavní analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

V praxi to znamená, že NWR šetří a snaží se prodat některý majetek. Zatímco o koksovny zájem byl, pro Důl Paskov se kupec zatím nenašel. NWR se ho chystá zavřít.

Důl Paskov
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

K delšímu provozování dolu je společnost ochotná pouze v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova je podle NWR 1,5 miliardy korun. O práci by tak mohly přijít tři tisíce lidí.

Metalimex a její mateřská společnost MTX CZ jsou česká společnost obchodující s hliníkovými plechy, mědí, ocelí, železnou rudou, uhlím a dalšími komoditami ve střední Evropě. O svých dalších záměrech s OKK dnes skupina Metalimex neinformovala.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.